petak, 13. mart 1998.

Vezbanje dijaloga

Pise: Stojan Cerovic

Reklo bi se, dakle, da u ovoj fazi nikakvog rata na Kosovu nece biti, mada je za trenutak izgledalo da pocinje. Za ovaj zastoj zasluzna je prvenstveno hitra medjunarodna reakcija, ali ni u samoj Srbiji i Beogradu nije bilo dovoljno odusevljenja

Nikako nam se ne razgovara s Albancima, ali jos manje se radujemo novim sankcijama. Zato je Vlada objavila da dijalog pocinje smesta, pa ko dodje - dodje. Najbolje niko. Onoliko godina ni reci, a sad ispada da ne mogu vise ni minuta bez Rugove.

Tim pozivom na razgovore zapravo se mase Kontakt grupi, a ne predstavnicima Albanaca. Smisao je samo da se pokaze da je Beograd pun dobre volje, a od Albanaca se nikako ne ocekuje da to shvate ozbiljno. Ali, naravno, znaju i oni da se to ne sme prosto odbiti. Kao i Vlada Srbije, tako i Rugova hoce dijalog, ali obe strane tvrde da tu nema o cemu da se pregovara. I tako, sad pocinje predstava pregovaranja namenjena medjunarodnoj publici i zamisljena kao komedija.

Medjutim, ovde vise niko nije naivan, pa ni ta publika. Moguce je da su predstavnici Vlade, istrcavajuci sami na scenu, ostvarili izvestan medijski efekat, ali svakako ce se zahtevati da to ponove malo laganije i da u nastavku sto vise izbegavaju jednostavne i jeftine gegove. Verujem da ce neko vreme obe strane samo pokazivati publici kako se trude i kako im ne ide, ali ta publika nije narocito strpljiva i ocekuje da se, u zadatom roku, ipak postigne neki napredak.

Ali, mozda treba racunati s tim da ovim glumcima treba vremena da bolje uvezbaju uloge koje im nikako ne leze. Moraju da nauce da se ne obracaju publici i pocnu da gledaju i slusaju jedni druge. Vremenom ce im, valjda, dodijati amatersko prenemaganje, podvaljivanje i kreveljenje. Medjutim, ono sto je stvarno vazno je da se napolju ne puca, ili bar ne prekomerno. Policija je sigurno vec dobila naredjenje da se povuce, iz istih razloga iz kojih je Vlada dobila neodoljiv napad dobre volje. Na moguce osvetnicke akcije OVK, od sad ce se, verovatno, odgovarati obazrivije i uz veci napor da se ne pogodi svaki slucajni prolaznik. Reklo bi se, dakle, da u ovoj fazi nikakvog rata na Kosovu nece biti, mada je za trenutak izgledalo da pocinje. Za ovaj zastoj zasluzna je prvenstveno hitra medjunarodna reakcija, ali ni u samoj Srbiji i Beogradu nije bilo dovoljno odusevljenja. Dokaz je to sto javni tuzilac smatra da su cak pet dnevnih listova ispoljili rezerve i manjak borbene gotovosti. Najava pokretanja postupka protiv glavnih urednika je dosad najvece priznanje nezavisnoj stampi.

Sve je devalviralo, pa i novinarska hrabrost. Za ugled novina vise nije neophodno da se povremeno zabranjuju ili novcano kaznjavaju. Dovoljna je samo najava postupka. A i za ratnu demoralizaciju sad je dovoljna samo jedna blaza rec.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /