petak, 13. mart 1998.

VISE OD DEVET HILJADA BEOGRADJANA OBOLELO OD GRIPA

Epidemija nije proglasena

Broj Beogradjana obolelih od gripa rapidno se povecava, ali jos uvek nije proglasena epidemija. Od polovine februara, kada je prvi put izolovan virus influence, do jucerasnjeg dana, obolelo je 9.816 gradjana. Jos uvek su najugrozeniji djaci, kojih, na spisku “gripoznih" ima cak 4.957, sto cini 50 odsto od ukupnog broja pacijenata. Ovih dana se ubrzano povecava i broj odraslih koji su pali pod uticaj virusa A2 “vuan" (3.248 do sada).

Gradski zavod za zastitu zdravlja juce je uputio dopis Republickom institutu za zastitu zdravlja, s rezltatima o broju obolelih u toku ovih sest epidemijskih dana. Od petka broj dnevno prijavljenih pacijenata prelazi hiljadu i vec su se stekli uslovi za proglasavanje epidemije.

Prema recima dr Zorana Marica, pomocnika direktora Republickog instituta za zastitu zdravlja, danas ce se sastati strucni kolegijum ove ustanove koji ce, na osnovu podataka iz Gradskog zavoda, odluciti da li je potrebno da se proglasi epidemija ili ne, i o tome obavestiti Ministarstvo zdravlja. Pocetkom nedelje, verovatno ce u Republickom institutu biti odrzana konferencija za novinare, putem koje ce javnost biti obavestena o detaljnim informacijama vezanim za grip.

Iako se povecava broj obolelih, posete hospitalizovanim bolesnicima su jos uvek dozvoljene. Kako nam je objasnio Zoran Petkovic, direktor opstih i pravnih poslova u Klinickom centru Srbije, do sada nije bila praksa da direktori bolnica sami preduzmu neke mere i da bar delimicno ogranice posete. To, prakticno, znaci da su posete bolesnicima u bolnicama jos uvek u potpunosti dozvoljene.

S. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /