petak, 13. mart 1998.

REZULUCIJA EVROPSKOG PARLAMENTA

Zatrazeno upucivanje (medjunarodnih mirovnih) snaga na Kosovo

Evropski parlamentarci osudili eskalaciju nasilja, podrzali zakljucke Kontakt grupe i pozvali jugoslovenske vlasti i predstavnike albanske zajednice da "bez odlaganja i bez preduslova" uspostave konstruktivni dijalog sa ciljem da se dodje do "kulturne i politicke autonomije bez menjanja evropskih granica".

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Evropski parlament pozvao je juce UN, EU, OEBS, NATO i ZEU (Zapadnoevropsku uniju) da "pripreme upucivanje snaga za sprecavanje sukoba u regionu", a od UN je zatrazio jos i da "preispitaju svoje planove za povlacenje UNPREDEP" iz Makedonije.

Prihvatanjem ovih amandmana, koje je podneo holandski evroposlanik Gijs de Vris, inace predsednik Medjunarodne krizne grupe, Evropski parlament je dodao "zube" svojoj najnovijoj rezoluciji o Kosovu, usvojenoj juce na plenarnoj sednici u Strazburu.

Najvise predstavnicko telo EU osudjuje "masivni napad srpske policije na manifestante i miroljubive civile, koji je prouzrokovao smrt brojnih osoba", ukljucujuci - kako se "sa uzasavanjem" konstatuje - i "veliki broj zena i dece medju zrtvama akcije snaga reda." Bezrezervno osudjujuci "svaki oblik nasilja svake od grupa", evropski poslanici pozivaju sve strane ukljucene u kosovski konflikt da se uzdrze od novih akata nasilja i pristupe politickom resavanju krize.

U tom cilju, od vlasti u Beogradu se trazi da humanitarnim organizacijama, novinarima i medjunarodnim posmatracima "odmah dozvole pristup mestu nedavnih dogadjaja", kao i da o tim dogadjajima sprovedu temeljitu istragu koja bi trebalo da dovede do postupka pred haskim Tribunalom. Jugoslovenske vlasti i predstavnici albanske zajednice na Kosovu se pozivaju da "bez odlaganja i bez preduslova uspostave opsti i konstruktivni dijalog" i stupe u pregovore o buducnosti Kosova, sa ciljem da se dodje do "kulturne i politicke autonomije... bez menjanja evropskih granica." Savet ministara EU se poziva da, u saradnji sa OEBS, "aktivno doprinese miroljubivom resenju krize u regionu", koje se mora zasnivati na punom postovanju ljudskih prava i vladavini zakona za sve stanovnistvo Kosova.

Dodik posrednik izmedju Milosevica i Bona i Vasingtona?

Beograd, FoNet. - Sastanak predsednika Vlade RS Milorada Dodika i predsednika SRJ Slobodana Milosevica zavrsen je preksinoc u Beogradu, javlja Srna, pozivajuci se na diplomatske izvore, koji su nezvanicno potvrdili da je tema susreta bila kriza na Kosovu.

Diplomate u Beogradu procenile su da bi Milosevic mogao da se posluzi medjunarodnom pozicijim premijera RS i da njegovim posredstvom Bonu i Vasingtonu "saopsti neke delikatne poruke u vezi resenja kosovske krize".

Jugoslovenske vlasti i predstavnici albanske zajednice na Kosovu se pozivaju da "bez odlaganja i bez preduslova uspostave opsti i konstruktivni dijalog" i stupe u pregovore o buducnosti Kosova, sa ciljem da se dodje do "kulturne i politicke autonomije... bez menjanja evropskih granica". Savet ministara EU se poziva da, u saradnji sa OEBS, "aktivno doprinese miroljubivom resenju krize u regionu", koje se mora zasnivati na punom postovanju ljudskih prava i vladavini zakona za sve stanovnistvo Kosova.

Evropski parlament podrzava zakljucke Kontakt grupe kao "prve mere kojima se pojacava pritisak na predsednika Milosevica i vladu SRJ", te poziva Milosevica da zauzme "konstruktivniji stav u pogledu zahteva Kontakt grupe... kako medjunarodna zajednica ne bi bila prinudjena da preduzima jos ostrije mere prinude".

Drzave clanice EU se pozivaju da izbeglicama iz zone sukoba odmah pruze svu neophodnu pomoc i uzdrze se od proterivanja "koje bi moglo ugroziti njihove zivote".

U debati koja je prethodila usvajanju ove rezolucije, evropski poslanici izlozili se bespostednoj kritici Savet ministara i Evropsku komisiju zbog visegodisnjeg upornog zatvaranja ociju pred kosovskim problemom, uprkos cestim upozorenjima Evropskog parlamenta na mogucnost eskalacije krize i krvoprolica. Vec pomenuti Gijs de Vris je dosadasnju evropsku reakciju na kosovsku krizu nazvao "sramnom i hipokritskom", ukazujuci da se na nasilje mora odgovoriti "uverljivom pretnjom silom"; dok je Doris Pak - predsednica Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa drzavama jugoistocne Evrope - ocenila da "medjunarodna zajednica sada placa visoku cenu za visegodisnje ignorisanje kosovskog problema".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /