petak, 13. mart 1998.

IZJAVE ITALIJANSKOG DIPLOMATE I MAKEDONSKOG POLITICARA GRCKIM LISTOVIMA

Nezavisnost Kosova sada nije realna

Oslobodilacku vojsku Kosova “cine male grupe, jake i dobro obucene... koje se za jedan ili dva dana mogu pretvoriti u istinsku vojsku od 100.000 ljudi - kaze Arben Dzaferi, istaknuti lider Albanaca u Makedoniji

Atina. - Vicesef italijanske diplomatije Pjero Fasino i jedan od politickih lidera Albanaca u Makedoniji Arben Dzaferi su u intervjuima objavljenim u cetvtrak u Atini ocenili da je autonomija jedino sada realno resenje za Kosovo, dok je nezavisnost stvar buducnosti.

“Zelim da budem jasan: nije ilegalno da neko razmislja o nezavisnosti i da je zeli. Medjutim, posledice bi bile dramaticne, a pored toga politicki treba da procenjujemo koliko je neki cilj realan i da li se moze postici. Ja smatram da objektivno gledano, nezavisnost Kosova danas nije cilj koji se moze postici. Ne znam sta ce biti kroz 20 ili 30 godina", rekao je Fasino za list “Eksusija".

Slicno razmislja i nekadasnji profesor filozofije na pristinskom Univerzitetu Arben Dzaferi sada jedan od politickih lidera Albanaca u Makedoniji. Dzaferi je izjavio za grcki list “Elefterotipija" da “ono sto u ovom trenutku treba da bude uradjeno za Kosovo jeste to da se otvori bezuslovni dijalog uz posredovanje medjunarodnog faktora, sto izgleda da je pocelo s Kontakt grupom, i u tome se moze naci resenje".

Dzaferi je rekao da ce “sve zavisiti i od kvaliteta autonomije ponudjene Kosovu", pise “Elefterotipija" i prenosi da on “strahuje da jugoslovenski predsednik na kraju nece kao resenje prihvatiti ni autonomiju koju je Kosovo imalo ranije".

Dzaferi je rekao da “stvarno resavanje" problema Kosova zavisi od tri faktora. Prvo je “odlucujuca uloga medjunarodne zajednice, a posebno SAD, dakle to da brzina njihove reakcije bude veca od brzine Milosevicevog represivnog sistema". Drugi faktor od kojeg zavisi resenje za Kosovo je “Miloseviceva politika ciji je glavni element stvaranje zona destabilizacije zbog toga sto njegovo politicko postojanje zavisi od toga". Po Dzaferiju, treci faktor od kojeg zavisi resenje su “Albanci koji su u ovom trenutku relativno podeljeni oko toga da li treba da nastave umerenu politiku ili politiku ratnih akcija".

Dzaferi je uveren i da na Kosovu “ne moze biti stvarnog resenja ako Jugoslavija ne bude demokratizovana, ako ne bude napustena anahrona politika i ako se ne sruse stare institucije njenog politickog sistema". On je govorio i o “potrebi celovitog resavanja albanskog pitanja na Balkanu", prenosi list i dodaje da on smatra da “to ne znaci sasvim isto resenje za sve, nego pojedinacna resenja u skladu sa prilikama u svakoj od zemalja gde zive Albanci".

Konacno resenje Dzaferi “predvidja za daleku buducnost" i kaze: “Mi Albanci, kao i Grci i Jevreji, jesmo zasebna i zaokruzena nacija, medjutim bez ikakve strane podrske kakvu imaju Srbija ili Hrvatska. Mi smo nacija koja odbija podrsku islamskog sveta zbog toga sto zelimo da budemo deo zapadne civilizacije, ali na tome treba mnogo raditi, a prvo je ucvrscivanje majke domovine, Albanije, kao dela Evrope". Dzaferi je govorio za grcki list i o “Oslobodilackoj vojsci Kosova" za koju kaze “da je proizvod velike i dugogodisnje represije Srba s jedne strane, a s druge neproduktivne miroljubive politike Albanaca, sto je izazvalo reakciju borbenih elemenata u pokrajini".

“Oslobodilacku vojsku Kosova", rekao je Dzaferi, “cine male grupe, jake i dobro obucene, koje igraju pozitivnu ulogu i koje se mogu za jedan ili dva dana pretvoriti u istinsku vojsku od 100.000 ljudi. Mada u ovom trenutku postoji spremnost i visoki moral, nema politicke i finansijske solidarnosti", rekao je Dzaferi za grcki list “Elefterotipija".

Slobodan Markovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /