petak, 13. mart 1998.

UKOLIKO MILOSEVIC NE ZAUSTAVI PRIMENU SILE NA KOSOVU

Evropska konferencija odobrava kaznene mere

London, AFP. - Dvadeset i sest evropskih zemalja juce je odobrilo zapadnu pretnju za primenu kaznenih mera ukoliko jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic ne zaustavi sadasnju primenu sile u nemirnoj pokrajini Kosovo.

Na inauguralnom sastanku Evropske konferencije, novog foruma koji okuplja predstavnike 15 zemalja clanica Evropske unije i 11 zemalja kandidata za ulazak u EU, evropski lideri zatrazili su od Milosevica da zapocne “istinski politicki proces" sa predstavnicima vecinske albanske zajednice na Kosovu. Oni su osudili “prekomernu upotrebu sile" od strane srpskih snaga bezbednosti, koja je prosle nedelje na Kosovu za sobom ostavila 80 poginulih ljudi i istakli da “snazno podrzavaju" stav koji je povodom krize usvojila medjunarodna Kontakt grupa.

Zemlje clanice Evropske konferencije, u kojoj ucestvuju i jugoslovenski susedi Bugarska i Rumunija, osudile su upotrebu teroristicke taktike od strane etnickih albanskih separatista na Kosovu, ali su upozorile da se to ne sme upotrebiti kao izgovor za nedavne aktivnosti specijalne policije Srbije. “Put da se izadje na kraj sa terorizmom jeste da Beograd podstakne istinski politicki proces", kaze se u saopstenju. Ponavljajuci da podrzavaju teritorijalni integritet okrnjene Jugoslavije, oni su pozvali Milosevica da postuje prava etnickih Albanaca time sto ce vratiti autonomiju koju je pokrajina uzivala do 1989. godine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /