petak, 13. mart 1998.

DRUSTVO SUDIJA SRBIJE NAJAVILO OKRUGLI STO O KORUPCIJI U SUDSTVU

Na redu konkretna prozivka

Beograd. - Ima li korupcije u sudstvu ili ne, kakvi su njeni eventualni oblici i da li je moguce prozvati one koji su joj podlozni? Na ova i slicna pitanja pokusace da odgovore sudije, tuzioci, advokati na sutrasnjem okruglom stolu na kojem ce se prvi put otvoriti ova "vruca tema" u organizaciji Drustva sudija Srbije. U skupstinu grada gde ce se savetovanje odrzati, pozvani su i predstavnici ministarstava pravde Srbije i Crne Gore, MUP-a, stranaka, ili kao strucnjaci iz razlicitih srodnih oblasti, ili kao oni koji su u sopstvenim kampanjama tvrdili da je pravosudje globalno podlozno mitu i drugim vidovima potkupljivanju. To je izmedju ostalog, najavio Bozidar Prelevic portparol Drustva sudija na jucerasnjoj konferenciji za stampu.

Cilj organizatora je da se ova tabu tema otvori i tako sto se o korupciji nece govoriti pausalno, vec konkretno, ako je potrebno uz navodjenje imena i prezimena kako bi se nekada uglednoj sudijskoj profesiji vratio taj ugled. Korupciju, smatra dr Zoran Ivosevic, sudija Vrhovnog suda Srbije i predsednik Drustva sudija Srbije, najpre treba definisati, a mi smatramo da ona podrazumeva izvlacenje ne samo banalne koristi u smislu novca, nego i napredovanje u karijeri, resavanje stambenih pitanja i slicno. Da o tome valja javno progovoriti pokazuje i cinjenica da je, prema nekim istrazivanjima, po korupciji u drustvu SRJ prva u Evropi a sedma u svetu. Dr Zoran Ivosevic kaze i da je sprovedena anketa ciji su ispitanici bili iz tri kategorije stanovnistva (gradjani koji su imali kontakata sa sudom, sudije i advokati) i da se pokazalo da vecina smatra da je u pravosudju korupcija prisutna. Ipak, smatra on, ne moze se takva tvrdnja usvojiti globalno, vec o tome treba ozbiljno i otvoreno razgovarati.

Dr Ivosevic je napomenuo da je Ministarstvo pravde Srbije izaslo u susret Drustvu sudija u pogledu finansijske pomoci i to je ocenio kao dobar znak u smislu moralne i logisticke podrske. Na skup u subotu, izmedju ostalih su inace pozvani dr Mirjana Markovic, dr Ratko Markovic, dr Zoran Djindjic, dr Vesna Pesic, Ivica Dacic, Goran Percevic, predsednik Vrhovnog suda Srbije, okruzni javni tuzilac Beograda, ministrii pravde obe republike i eminentni profesori beogradskog i Pravnog fakulteta iz Podgorice.

B. O. I.

Suzavanje slobode medija

Na molbu novinara da komentarise "odredjene mere" koje okruzni javni tuzilac Beograda preduzima protiv pet urednika beogradskih dnevnih listova zbog navodnog sirenja laznih vesti, dr Zoran Ivosevic kaze:

- Ako ima osnova za necije krivicno gonjenje, onda nema potrebe za pretnjama nego se odmah preduzimaju koraci koje predvidja zakon. Po mom misljenju, radi se o suzavanju slobode reci. Bozidar Prelevic smatra da okruzno tuzilastvo postupa u okviru svoje nadleznosti. Kvalifikacija dela bice, medjutim zanimljiva ako ne bude pokrenut ni jedan optuzni akt.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /