petak, 13. mart 1998.

U VASINGTONU POCELO ODBROJAVANJE MILOSEVICU OKO KOSOVA

Klinton ne iskljucuje ni vojnu intervenciju

Sve primetniji optimizam oko tekuceg diplomatskog preganjanja u Savetu bezbednosti da ce se Rusija i Kina, u krajnjem slucaju, uzdrzati od glasanja o zabrani prodaje SRJ naoruzanja i opreme, ali ne i vetirati tu rezoluciju. Odgovarajuci na pitanje o mogucoj vojnoj intervenciji, Klinton naglasio da "nije uputno izuzeti nijednu opciju"

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

U iscekivanju 25. marta - i sledeceg sastanka Kontakt grupe na kome ce se izinventarisati sta (ni)je sprovedeno od zakljucaka sa ponedeljnickog skupa u Londonu - na najvisim mestima u Vasingtonu sad se bukvalno svakodnevno govori o opasnosti da kosovska kriza potpali novi rat na Balkanu. To je vec stiglo i do predsednika Klintona, koji je u sredu govorio o Kosovu kao o "vrlo ozbiljnom pitanju" za SAD, u cijem resavanju - kako je naglasio, odgovarajuci na pitanje o mogucoj vojnoj intervenciji - nije uputno izuzeti nijednu opciju.

Ovu Klintonovu izjavu u potpunosti je prekjuce podrzao i generalni sekretar UN Kofi Anan, koji je protekla dva dana proveo u Vasingtonu (u trouglu Bela kuca - Kongres - Stejt Dipartment), usaglasavajuci korak sa domacinima oko Iraka, Bliskog istoka i naplate americkog duga svetskoj organizaciji u iznosu od nekih 1,4 milijardi dolara. I u Ananovom vasingtonskom programu, medjutim, Kosovo se nametnulo kao vanredna i prioritetna tema, tim pre sto je prvi covek UN ostavio kod kuce (u Savetu bezbednosti) prilicno nerasciscenu situaciju oko realizacije nekih od zakljucaka KG iz Londona.

Kao i u nedavnom irackom slucaju, Amerikanci su, sa Britancima, glavni inicijatori konsultacija oko rezolucije kojom bi pod hitno trebalo zaustaviti u SR Jugoslaviju izvoz naoruzanja i opreme koja bi mogla da se koristi za policijsku represiju (stogod to znacilo). U Vasingtonu se, od ponedeljka naovamo, ponavlja da SAD nemaju informaciju da je Rusija ili ko drugi bio u poslednje vreme angazovan u trgovini te vrste sa Beogradom.

ODGOVOR SAD NR KINI

Zasto Kosovo ne moze da bude samo "unutrasnje pitanje"

U prvoj zvanicnoj reakciji vlade SAD na kinesko protivljenje izjasnjavanja Saveta bezbednosti na liniji podrske zakljuccima sa ministarskog skupa Kontakt grupe o Kosovu, predstavnik za stampu Stejt departmenta Dzejms Rubin rekao je u sredu, pored ostalog, i sledece:

"Americka vlada ne smatra da je ovo sto se dogadja na Kosovu unutrasnje pitanje Srbije. U vise navrata dosad, mi smo u Savetu bezbednosti jasno iznosili nas stav - kad u nekoj zemlji, cije granice priznajemo, dolazi do rizicne situacije koja preti da izmakne kontroli, ugrozavajuci medjunarodni mir i bezbednost suseda te zemlje - da je to pitanje za legitimnu raspravu, pa mozda i za odlucivanje u Savetu bezbednosti. Ovo na Kosovu predstavlja jedan od tih slucajeva koji je svima dobro poznat. Imamo situaciju gde bi albanske izbeglice sa Kosova mogle da se nadju u nekoj od susednih zemalja. Neka od tih susednih zemalja mogla bi da zakljuci da je potrebno da krene da ih zastiti. I zbog toga je vlada Albanije zatrazila sastanak u Briselu sa NATO savezom - da bi se razgovaralo kako da se zastiti stabilnost u toj oblasti.

I zbog toga, bez obzira sta bi u ovom slucaju mogla ili ne bi mogla da bude pozicija kineske vlade - a uopste me ne bi iznenadilo da oni zauzmu poziciju da je unutrasnje pitanje sve sto se dogadja unutar jedne zemlje - nas stav je da je Kosovo legitimna tema za konsultacije u Savetu bezbednosti".

Na konkretno novinarsko pitanje “sta se ocekuje, kako ce se Moskva oko toga dalje ponasati", imajuci u vidu razlike u gledanju na sustinu kosovskog problema, koje su jasno dosle do izrazaja na ministarskom sastanku KG, predstavnik za stampu americke administracije Dzejms Rubin rekao je i sledece:

“Imajuci u vidu tok i diskusiju na sastanku u Londonu, kao i razgovor koji je drzavni sekretar imala sa ministrom inostranih poslova Primakovim, ja bih bio iznenadjen da ruska vlada blokira usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti (o embargu prodaje SRJ naoruzanja i pomenute policijske opreme). A, bio bih dvostruko iznenadjen, ako ta rezolucija bude usvojena, da oni pocnu da je krse".

Dok je na jednoj strani u Vasingtonu sve primetniji optimizam oko ishoda tekuceg diplomatskog preganjanja u SB (sa procenom da ce se Rusija i Kina, u krajnjem slucaju, uzdrzati od glasanja o zabrani prodaje SRJ naoruzanja i opreme, ali ne i vetirati tu rezoluciju), na drugoj je sve izrazenije nezadovoljstvo zbog Milosevicevog oglusivanja o zahteve koji su mu isporuceni iz Londona oko smanjivanja napetosti i uspostavljanja dijaloga sa albanskom stranom na Kosovu. Masovno sahranjivanje zrtava iz Prekaza i postavljanje preduslova za pregovore o buducnosti Kosova okvalifikovano je u Stejt departmentu kao “jos jedno Milosevicevo ruganje i protivljenje volji medjunarodne zajednice", kojim se - kako je konstatovano - umanjuju izgledi za sadrzajan dijalog na Kosovu.

S druge strane, mracna b/h sintagma “etnicko ciscenje" reaktivirana je u Vasingtonu u zvanicnoj kvalifikaciji proslonedeljne intervencije regularnih i specijalnih policijskih jedinica Srbije u centralnom podrucju Kosova.

“Nasa je zelja da se obe stane izjasne da su spremne da se ovaj problem razresi pregovorima, kako se ta zverstva - to etnicko ciscenje koje smo videli tokom prosle nedelje - ne bi vise nikad ponovila, kako bi se izislo u susret legitimnim zahtevima albanskog stanovnistva u toj oblasti i kako i kako bi se ispunila legitimna nastojanja vlade Srbije da zastiti svoj teritorijalni integritet. A, to se ne moze postici postavljanjem preduslova" - culo se na tu temu od Dzejmsa Rubina, na konferenciji za stampu u Stejt departmentu, uz ponavljanje ovdasnjeg poznatog zahteva da SAD traze za kosovske Albance samoupravnu autonomiju u okviru SRJ, uz izrazavanje spremnosti da prihvate i svako drugo resenje do kojeg bi dve strane sporazumo dosle u trazenim pregovorima. Ukljucujuci tu i status drzavnosti, ukoliko bi to - kako se naglasava u Vasingtonu - u nekoj dogovorenoj formi bilo prihvatljivo za srpsku stranu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /