petak, 13. mart 1998.

SOCIJALISTICKA PARTIJA SRBIJE

Srbiji ne trebaju posrednici

Vlada Srbije vise brine o Albancima nego njihovi lideri, ocenio Ivica Dacic, portparol SPS

Beograd. - Jucerasnji nedolazak albanskih predstavnika na dijalog u Pristini predstavlja jos jedan dokaz da Vlada Srbije vise brine o Albancima nego njihovi lideri. To pokazuje da albanski ekstremisti nisu zainteresovani za dijalog vec samo za otcepljenje Kosova od Srbije i Jugoslavije - istakao je juce Ivica Dacic, portparol SPS, na konferenciji za novinare.

- Nemaju Albanci problem sa Srbijom, vec sa svojim liderima, kojima izgleda sluze samo kao moneta za potkusurivanje, kako bi dosli do otcepljenja Kosova - istakao je Dacic, najavljujuci da ce predstavnici vlade cekati predstavnike Albanaca i danas u 11 casova u Pristini. Nejasno je, smatra portparol SPS, da li su razlozi za nedolazak albanske strane sustinski, tehnicki, ili je u pitanju nesto trece, a to je da pitaju svoje strane mentore da li da se pojave. Dacic je rekao da su nasi drzavni organi "otvoreni za javni dijalog, da svi iznesu svoje misljenje bez preduslova".

- Ocekujemo da medjunarodna zajednica natera ekstremne predstavnike albanske manjine da pristupe dijalogu - kaze Dacic, a zatim na pitanje da li socijalisti odobravaju dolazak posrednika Felipea Gonsalesa, daje sledeci odgovor: "Srbija ce voditi razgovor sa svojim gradjanima bez medjunarodnih posrednika i nece dozvoliti internacionalizaciju pitanja Kosova, vec ce taj problem resavati samostalno, politickim sredstvima".

- Medjunarodna zajednica ima pravo da izrazava misljenje i zabrinutost zbog situacije na Kosmetu, ali mora da se uzdrzi od svih koraka koji bi ohrabrivali terorizam u tom regionu - naglasio je Dacic. Na kraju, portparol SPS je rekao da ocekuje da mandatar Mirko Marjanovic u veoma kratkom roku predlozi sastav novog kabineta.

J. Kosanic

"Svi teroristi na svetu su civili"

Upitan da prokomentarise da li su i civili stradali prilikom akcije MUP-a na Kosovu, portparol SPS je rekao da su "svi teroristi na svetu civili i da teroristi nisu ni vojna, ni policijska formacija", a zatim nastavio: "Ako se neko nalazi sa teroristima u vreme vrsenja dejstava protiv legalnih drzavnih organa, svuda u svetu ce ga zadesiti ista kazna".

- Oni koji su se nasli u teroristickom gnezdu u vreme napada na policiju i koji nisu napustili to gnezdo, ili svojom sopstvenom voljom ili im neko to nije dozvolio, jesu zrtve svoje odluke ili zrtve onih koji su vodili teroristicke akcije - rekao je Dacic, naglasavajuci da je sasvim nekorektno i bespredmetno optuzivati nekoga za civilne zrtve.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /