petak, 13. mart 1998.

SRPSKA RADIKALNA STRANKA

Podrska konceptu kulturne autonomije

Beograd. - Srpska radikalna stranka je prihvatila poziv Vlade Republike Srbije da ucestvuje u pregovorima sa predstavnicima albanskih partija na Kosovu i poslala svog predstavnika Tomislava Nikolica u Pristinu, ali odziva sa alabanske strane nije bilo. Srpski radikali ostaju na stanovistu da je Kosovo unutrasnje srpsko pitanje i da rezim ne sme dozvoliti mesanje stranih sila - ocenio je juce na konferenciji za novinare Vojislav Seselj, predsednik SRS.

Prema njegovim recima, SRS je spreman da podrzi koncept kulturne autonomije za pripadnike albanske nacionalne manjine, koji bi stekli pravo da samostalno uredjuju sferu obrazovanja, zdravstva, kulturnih institucija, informisanja i socijalnog i penzionog osiguranja. Za sve ove oblasti, pripadnici albanske nacionalne manjine bi samostalno uplacivali doprinose u sopstvene fondove i njima bi raspolagali njihovi izabrani predstavnici unutar Skupstine albanske kulturne autonomije i njenih izvrsnih organa, rekao je predsednik SRS.

Porezi koji bi se tim putem ostvarili pripadali bi drzavi, a procenat ostvarenih prihoda, koji pripada svakoj opstini, bio bi utvrdjen zakonom, rekao je Seselj i istakao da ukoliko pripadnici albanske nacionalne manjine ne zele da sluze vojni rok u Vojsci Jugoslavije, SRS nema nista protiv da Albanci budu oslobodjeni vojne obaveze.

Prema njegovim recima, SRS insistira da skupstine svih 30 kosovsko metohijskih opstina budu zasnovane na dvodomom principu, kako bi se izbegla bilo kakva majorizacija, a lokalni organi vlasti mogli da resavaju iskljucivo lokalne probleme.

N. Preradovic

Policija dobro obavljala posao

Albanski teroristi su dobili po nosu i to zasluzeno, jer je policija dobro obavljala svoj posao. Nema reci o o bilo kakvoj vrsti zlocina, jer se na Kosovu nije vodio rat - smatra predsednik SRS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /