petak, 13. mart 1998.

NA PODRUCJU SRBICE MIRNO

Potraga za teroristima nije zavrsena

Srbica, Beta. - Na podrucju Srbice juce je bilo mirno, ali grad izgleda sablasno pusto. Na gradskim ulicama je malo ljudi, iako je normalizovan saobracaj na putu Kosovska Mitrovica-Srbica i na putevima ka Klini i Glogovcu. Na tim putevima i dalje je dosta policajaca, koji su koncentrisani na nekoliko kontrolnih punktova.

Policija, na ulazu na podrucje Drenice, pretresa sve muskarce, ali ne i zene, decu i starce. Na jednom od kontrolnih punktova, policajac je rekao izvestacu Bete da “potraga za preostalim teroristima nije zavrsena". Nema nagovestaja da ce osnovne i srednje skole na srpskom i albanskom jeziku uskoro proraditi. Osnovna skola na srpskom jeziku, koja ima 48 ucenika, i srednja tehnicka, sa 60 ucenika, vise od nedelju dana ne rade. U osnovnoj skoli na albanskom jeziku, koju pohadja oko 800 ucenika, nastava je prekinuta 1. marta.

Osim pogona za proizvodnju gradjevinskih blokova, ni jedan drugi srbicki kolektiv ne radi. U Srbicu se polako vracaju Albanci koji su napustili ovu varosicu.

Opstinske sluzbe rade, mada na posao jos ne dolaze svi radnici. Predsednik Izvrsnog odbora opstine Srbica Slavica Jaredic rekla je da policija nije maltretirala ni jednog Albanaca u Srbici. Na podrucje Srbice zivi samo nekoliko procenata Srba, dok ubedljivu vecinu cine Albanci.

U Srbicu su pre nekoliko dana ponovo poceli da dolaze predstavnici medjnarodnih humanitranih organizacija. Vec nekoliko puta posetili su Srbe izbegle iz Krajine, smestene u tri kolektivna centra u Srbici.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /