petak, 13. mart 1998.

SAVET BEZBEDNOSTI OBJAVIO “UMERENO" SAOPSTENJE O KOSOVU

Apeli umesto sankcija

Pitanje je da li ce biti uveden i embargo na uvoz oruzja Jugoslaviji, buduci da se Kina protivi bilo kakvim sankcijama

Njujork, FoNet. - Uz kinesko protivljenje mesanju Saveta bezbednosti u krizu na Kosovu, 15-clano telo UN objavilo je umereno saopstenje o situaciji u tom regionu, pozivajuci sve strane na Kosovu da se uzdrze od daljih sukoba i pocnu ozbiljan politicki dijalog, javlja Rojters. Saopstenje je procitano novinarima dan nakon sto je britanski predstavnik u UN ser Dzon Veston obavestio Savet o ministarskom sastanku Kontakt grupe na kome se raspravljalo o situaciji na Kosovu.

Medju preporukama londonskog sastanka bila je i ona kojom se predlaze Savetu bezbednosti da razmotri mogucnost uvodjenja embarga na uvoz oruzja Jugoslaviji i zabranu uvoza opreme koja bi mogla biti upotrebljena za represiju ili terorizam. Kina je u utorak sprecila donosenje saopstenja, isticuci da je Kosovo iskljucivo unutrasnje pitanje Jugoslavije. Medjutim, nakon dodatnih konsultacija u sredu, predsedavajuci Saveta bezbednosti Abdul Momodu Salah iz Gambije ovlascen je da objavi kratko saopstenje za stampu koje ima manju tezinu od saopstenja koje se cita na zvanicnoj sednici Saveta.

U saopstenju se navodi da Savet bezbednosti “izrazava zabrinutost zbog situacije na Kosovu u Saveznoj Republici Jugoslaviji". “Clanovi Saveta ponovili su svoju privrzenost principima povelje UN i suverenitetu i teritorijalnom integritetu SRJ". “Clanovi Saveta su pozvali sve strane da se uzdrze od nasilja i da stupe u ozbiljan politicki dijalog kojim bi razresili svoje razlike na miran nacin", istice se u saopstenju.

Izvori u Savetu bezbednosti kazu da SAD pripremaju rezoluciju kojom bi bio uveden embargo na uvoz oruzja Jugoslaviji i zabrana uvoza opreme koja bi mogla biti upotrebljena za represiju ili terorizam. Ostaje, medjutim, nejasno da li ce takva rezolucija biti doneta, buduci da se Kina protivi bilo kakvim sankcijama.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /