subota, 14. mart 1998.

MEDJUNARODNA FEDERACIJA ZA LJUDSKA PRAVA OPTUZILA SRPSKU POLICIJU

U Drenici masakrirane citave albanske porodice

U izvestaju objavljenom u Parizu navode se slucajevi deset clanova porodice Ahmeti koji su “pogubljeni posle zarobljavanja" i porodice Jasari, u kojoj je “ubijeno 20 clanova od sedam do 94 godine starosti"

Pariz, Beta-AFP. - Prema svedocenjima koja je prikupila misija Medjunarodne federacije za ljudska prava (IFHR), specijalne snage i policija su u Drenici prosle nedelje “masakrirali citave albanske porodice". U izvestaju, juce objavljenom u Parizu, predstavnik te misije, koja je posetila Kosovo izmedju 6. i 9. marta, francuski advokat Benedikta Sesnlon, navodi slucajeve deset clanova porodica Ahmeti koji su “pogubljeni posle zarobljavanja", i porodice Jasari, u kojoj je “ubijeno" najmanje 20 clanova. “Porodica Jasari ima mrtve u svim generacijama, od sedam do 94. godina starosti", tvrdi ona.

IFHR je objavio imana 61 osobe koja je izgubila zivot tokom operacija u selima Cirez i Likosan 28. februara i u selu Prekaz 8. marta. Zvanicni bilans srpske policije navodi da je u tim operacijama ubijeno 67 osoba, dok Albanci tvrde da je ubijeno 77 ljudi.

“Broj mrtvih, imena zrtava, stanje u kojem su tela nadjena - grozno izmasakrirana, kuce unistene ili spaljene, ukazuju na varvarstvo koje su pocinile srpske snage i na teror koji one sire po Kosovu, koje je zatvoreno za svaki 'pogled sa strane', svaku humanitarnu pomoc", navodi se u izvestaju IFHR. “I danas je realna pretnja od novih srpskih napada", ocenjuje organizacija. Sva moguca sredstva moraju odmah biti upotrebljena kako bi se izbegli novi masakri, kako Balkan ne bi ponovo krenuo putem nasilja koje bi bilo tesko kontrolisati, zakljucuje se u izvestaju. IFHR navodi da je u istrazi imao pomoc Kosovskog saveta za zastitu ljudskih prava.

IFHR tvrdi i da su u operacijama na Kosovu ucestvovale paravojne jedinice pod komandom Zeljka Raznatovica Arkana.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /