petak, 20. mart 1998.

UPRKOS NAJAVI SANKCIJA, EPIK SE NE POVLACI IZ POSLA U SRJ

I dalje u potrazi za kupcima za Igalo i “Matroz"

Beograd, Rojters. - EPIK nema rizicnih finansijskih obaveza u Jugoslaviji i nema razloga da odustane od poslova u Srbiji i Crnoj Gori u kojima ucestvuje kao finansijski savetnik, izjavio je predstavnik EPIK za Jugoslaviju Dusko Susnjar.

EPIK je u januaru pobedio na javnom tenderu za konsultanta u privatizaciji crnogorskog zdravstvenog kompleksa “Simo Milosevic" u Igalu, a srpska vlada mu je poverila posao trazenja kupca za fabriku papira “Matroz".

“Situacija naravno uznemirava strane investitore jer moraju da promene svoje pocetne proracune. Bice veoma lose ako sankcije budu ponovo uvedene. Ekonomska situacija sama po sebi ne bi morala biti od krucijalnog znacaja za donosenje konacnih odluka, ali ce investitori biti veoma oprezni oko preuzimanja bilo kakvih obaveza", rekao je on.

U medjuvremenu EPIK je nastavio s neformalnim pregovorima s potencijalnim kupcima. “Ukoliko sve bude dobro, oba posla trebalo bi da budu zakljucena do jeseni", rekao je Susnjar.

Zajedno s budimpestanskim odeljkom EPIK, specijalizovanim za turizam, austrijska firma trazi kupca za vecinski paket od 75,9 odsto akcija crnogorskog zdravstvenog kompleksa procenjenog na 93,6 miliona DEM.

Situacija sa srpskim proizvodjacem hartije je nesto drugacija jer on mora da prodje kroz novu procenu kapitala. U predjasnjoj proceni, doslo se do toga da “Matroz", zbog nagomilanih ogromnih dugova, ima negativan kapital.

“Pojam negativnog kapitala nije nepoznat u Jugoslaviji. Ako pogledate iskustva u Istocnoj i Centralnoj Evropi, mnoga preduzeca gubitasi prodata su za jedan dolar. A kupac se uvek moze naci jer on istovremeno kupuje i udeo na trzistu", dodao je Susnjar.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /