utorak, 24. mart 1998.

RATOMIR VICO I FEHMI AGANI JUCE U PRISTINI POTPISALI SPORAZUM O SKOLSTVU

Povratak Albanaca u skole do 30. aprila

Prema sporazumu albanskim profesorima i studentima bice dopusteno da se do 31. maja vrate na tri, a do 30. juna na jos sedam fakulteta. Monsinjor Vicenco Palja: Prvi korak u konkretnoj normalizaciji skolstva

Pristina, Rojters-AFP. - Srbijanski i albanski politicki lideri juce su potpisali sporazum o obrazovanju na Kosovu koji predvidja postepeni povratak etnickih Albanaca u drzavne skole i na fakultete do 30. juna. Sporazum su potpisali srbijanski ministar za odnose sa Kosovom Ratomir Vico, visi savetnik u Demokratskom savezu Kosova (DSK) Fehmi Agani i monsinjor Vicenco Palja iz katolicke organizacije Sveti Edjidio, koja je posredovala u pregovorima.

Sporazum predstavlja prvi politicki kompromis izmedju dve strane otkako je srbijanska policija pocetkom meseca primenila silu protiv albanskih separatista, pri cemu je poginulo oko osamdeset ljudi. Uprkos postignutom pomaku, albanski lideri nastavili su da bojkotuju razgovore sa timom Vlade Srbije o buducnosti juzne srpske pokrajine u kojoj 90 odsto stanovnistva cine etnicki Albanci.

"Postoji precizan raspored za ponovni povratak albanskih ucenika svih uzrasta. Do pocetka sledece skolske godine sve ce funkcionisati normalno", izjavio je Vicenco Palja.

Univerzitet u Pristini ce do 31. marta biti proglasen otvorenim za sve ranije studente i profesore. Prema sporazumu, albanskim profesorima i studentima bice dopusteno da se do 31. maja vrate na tri, a do 30. juna na jos sedam drugih fakulteta. Ucenici osnovnih i srednjih skola moci ce da se vrate u skole do kraja aprila. Ucenici ce pohadjati nastavu u smenama - Srbi ce ici u skole prepodne, a Albanci popodne. Sledeceg polugodista ucenici ce zameniti smene.

"Ovo je prvi korak u konkretnoj kohabitaciji, ali ja se nadam i verujem da ce taj korak pratiti i drugi koraci ka normalizaciji", rekao je Palja.

Univerzitet u Pristini odbacio sporazum o skolstvu

Pristina, Beta. - Nastavno-naucno vee Univerziteta u Pristini odbacilo je dogovor o primeni sporazuma o normalizaciji nastave u albanskim osnovnim i srednjim skolama i univerzitetu, koji su u Pristini juce postigli predstavnici Srba i kosovskih Albanaca. "Sporazum je ne samo protivzakonit i protivustavan, vec je istovremeno i sigurna pretpostavka za ozivotvorenje osnovnog separatistickog cilja - Kosovo Republika", objasnjava se u saopstenju Nastavno-naucnog veca koje je potpisao rektor Pristinskog univerziteta Radivoje Papovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /