utorak, 24. mart 1998.

EVROPSKI KOMENTARI KOSOVSKIH IZBORA

Mandat Rugovi za kompromis sa Beogradom

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Brisela

Mada su nedeljne izbore, zvanicno ignorisali, u evropskim diplomatskim krugovima su, nezvanicno, zadovoljni “masovnim, mirnim i dostojanstvenim" odzivom kosovskih Albanaca. Strahovali su, naime, da bi radikalizacija kosovske situacije mogla oslabiti pozicije Ibrahima Rugove, kojeg Evropljani smatraju “najumerenijim, najrazumnijim i za kompromis najspremnijim..." politickim liderom kosovskih Albanaca.

Zbog toga se masovan odziv biraca - uprkos pozivima radikalnijih lidera na bojkot izbora - u evropskim diplomatskim kancelarijama interpretira kao plebiscit ne samo za Rugovu, vec i za politicko resenje kosovskog problema u skladu sa evropskim zahtevima. Resenje, dakle, kojim ce se osigurati “ojacani status Kosova, u vidu sirokog stepena autonomije... a u granicama SR Jugoslavije."

Potvrda Rugovinog autoriteta bi, po evropskim shvatanjima, trebalo da predstavlja “dobru vest i za Srbiju", te su ovdasnji posmatraci zbunjeni propagandom zvanicnih beogradskih medija o “izbornom fijasku" predsednika Demokratskog saveza Kosova. Vodeci evropski listovi su kosovskim izborima - mada “nezvanicnim", “paralelnim" ili “ilegalnim" - posvetili juce prostor i paznju kao da su u pitanju americki, ili ruski, predsednicki izbori.

Masovni odziv biraca se, gotovo jednodusno, ocenjuje kao “neosporan uspeh za Ibrahima Rugovu", ciji je “autoritet kod Albanaca znacajno ojacan" i koji je tako, prema pariskom “Figarou", postao za Srbe “najdragoceniji od svih mogucih sagovornika." Londonski “Fajnensel tajms" ocenjuje da je Rugova, velikim odzivom biraca, dobio “snazan mandat da stupi u pregovore sa Beogradom", dok pariski “Liberasion" zakljucuje da “tek ostaje da se vidi kako ce Demokratski savez Kosova interpretirati nedeljni plebiscit": da li kao “mandat za kompromis sa Beogradom", ili kao “mandat za istrajavanje na jedinom javno istaknutom cilju: nezavisnosti."

“Profesionalni dometi RTS"

Evropski televizijski gledaoci u su nedelju uvece i ponedeljak imali retku priliku da se svojim ocima uvere u profesionalne domete beogradske Televizije. Na nekoliko kanala je, naime, emitovan najpre izvestaj RTS o praznim biralistima na “privatnim izborima Ibrahima Rugove... koje je bojkotovao najveci broj Albanaca...", a potom su prikazani snimci zapadnih televizija o tome kako je, stvarno, bilo u nedelju na birackim mestima sirom Kosova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /