utorak, 24. mart 1998.

PROTEST SRPSKIH I CRNOGORSKIH STUDENATA JUCE U PRISTINI

Potpis o sporazumu je raspad srpske drzave

Pristina, Beta. - Nekoliko desetina hiljada srpskih i crnogorskih studenata i gradjana protestovalo je juce u centru Pristine zahtevajuci da se kosovski problem resava u okvirima Srbije. Studenti su se ostro usprotivili sporazumu o primeni dogovora o normalizaciji nastave u albanskim osnovnim i srednjim skolama i na univerzitetu. Domonstranti su, prolazeci ispred zgrade Vlade Srbije (bivsa pokrajinska vlada) i ispred Skupstine opstine u Pristini skandirali "izdaja, izdaja". Organizatori su broj demonstranata procenili na 100.000 a policijski izvori na oko 35.000. Ozbiljnijih incidenata nije bilo.

Na pocetku povorke nosen je transparent "Mi smo Evropa". Demonstranti su nosili transparente "Zaustavite terorizam u Evropi", "Ovo je Srbija", "Kosovo je nasa svetinja", "Glave dajemo Kosovo ne dajemo" i srpske zastave. Na pocetku protesta studentima se, na njihov zahtev, obratio rektor Univerziteta u Pristini Radivoje Papovic koji je ostro kritikovao srpske vlasti zbog potpisivanja sporazuma o primeni dogovora o normalizaciji nastave u albanskim srednjim i osnovnim skolama i na univerzitetu.

"Ne damo univerzitet, sporazum je izdaja... Danasnji potpis (dokumenta o norlamizaciji nastave) je raspad srpske drzave", rekao je Papovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /