utorak, 24. mart 1998.

IZJAVA KOSTE MIHAJLOVICA, SEFA JUGOSLOVENSKE DELEGACIJE O SUKCESIJI IMOVINE BIVSE SRJ, LJUBLJANSKOJ "MLADINI"

Jugoslavija nije jedina naslednica SFRJ

SRJ je protiv parcijalne podele imovine bivse zajednicke drzave, jer prvo treba saciniti popis celokupne imovine - kaze Mihajlovic

Ljubljana. - Politicki kontinuitet drzave ne branimo zato sto bi od toga hteli da imamo neke materijalne koristi, vec zato sto necemo da budemo diskriminisani - rekao je u razgovoru za nedeljnik "Mladina" sef jugoslovenske pregovaracke delegacije o sukcesiji bivse SFRJ Kosta Mihajlovic. On je istakao da u nepriznavanju cinjenice da Jugoslavija jos postoji, vidi "suprotstavljanje iz ciste pakosti".

- Nije mi jasno zasto se Slovenija suprotstavlja politickom kontinuitetu Jugoslavije, kad je kontinuitet stvar cinjenicnog stanja - rekao je Mihajlovic - isticuci da Jugoslavija ostalim drzavama ne samo sto se u medjunarodnim organizacijama nije protivila, nego ih je "cak i priznala, sto je Slovenija odbacila na krajnje uvredljiv nacin".

- Bicu prisiljen da od sefa slovenacke delegacije javno zahtevam objasnjenje, gde i kada je Jugoslavija, odnosno njena delegacija, javno izjavila da se smatra jedinom naslednicom SFRJ - rekao je Mihajlovic.

On je dodato kako se ta teza "da toboze svojom upornoscu pri politickom kontinuitetu pokusamo da pridobijemo sav jugoslovenski imetak, neprestano servira svetskoj javnosti, iako smo mi bili prvi koji smo rekli da o politickom kontinuitetu treba razgovarati u medjunarodnim organizacijama, a podela imovine da se napravi u grupi za sukcesiju".

Misljenje Badinterove komisije o raspadu SFRJ Mihajlovic je oznacio kao "pravnu racionalizaciju onoga sto se desilo, a desila se lancana secesija", isticuci da je Badinter pao u protivrecnost, govoreci o "procesu raspada", jer se "raspad dogadja u trenutku, kao eksplozija".

Na pitanje da li bi podelu trebalo prepustiti medjunarodnoj arbitrazi, Mihajlovic je odgovorio kako su sve delegacije dosad bile protiv arbitraze, mada je ne bi mogli iskljuciti, ali bi Jugoslavija "zbog losih iskustava dobro razmislila sa kakvom vrstom arbitraze bi se slozila".

S. Sicarov

Protiv parcijalne podele

Protivimo se svakoj parcijalnoj podeli imovine, rekao je Mihajlovic - jer bi porusili logiku pregovora, gde smo se svi slozili da treba najpre napraviti popis imovine, izracunati njenu vrednost, i zatim odrediti kljuc za raspodelu. Parcijalnom podelom se ono sto je zadnje stavlja na prvo mesto - rekao je Mihajlovic. On je dodao kako je velika verovatnost da delegacije drugih republika, kad bi dosle do "svojih" delova zlata i nekretnina, ne bi zelela da nastave pregovore, jer bi se mozda pokazalo kako su ostale duzne Jugoslaviji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /