utorak, 24. mart 1998.

MUP RS I PORTPAROL UN JUCE POTVRDILI

Policija BiH uhapsila Srbina Milomira Tepesa

Zbog sumnje za zlocine nad Muslimanima u subotu je policija Federacije BiH u Sarajevu uhapsila Milomira Tepesa. Posle tri sata provedena u policijskoj stanici pusteni Dragan Lukic sa Pala i Adzem Inas, gradjanin Federacije

Pale, Sarajevo, Beta-Fonet. - Policija Federacije BiH uhapsila je subotu u Sarajevu dva gradjanina Republike Srpske i jednog gradjanina Federacije BiH, a medju njima je i bosanski Srbin Milomir Tepes, osumnjicen za zlocine nad Muslimanima, saopstilo je juce Ministarstvo unutrasnjih poslova RS.

U saopstenju se navodi da su gradjanin RS Dragan Lukic (rodjen 1970) sa Pala i gradjanin Federacije BiH Adzem Inas (1969) nakon tri sata u policijskoj stanici u Sarajevu pusteni na slobodu, dok je Milomir Tepes odveden u sarajevski Centralni zatvor. Policija RS je navela da se Tepes nalazi u centralnom zatvoru i da se protiv njega vodi istrazni postupak pred sudskim organima Federacije BiH.

Portparol UN Liam Mekdauel potvrdio je juce u Sarajevu da je policija Federacije BIH u subotu u federalnom delu Sarajeva uhapsila Srbina Milomira Tepesa i da je on trenutno u sarajevskom Centralnom zatvoru.

Kako javlja Srna, Mekdauel je rekao da je medjunarodna policija (IPTF) o tom hapsenju obavestena 24 sata nakon sto se desilo. “UN ce konsultovati Kancelariju visokog medjunarodnog predstavnika (OHR) radi uvida i ocene da li je Tepesovo hapsenje bilo u skladu sa zakonom", rekao je portparol UN na redovnoj konferenciji za stampu. On je ocenio da je ova akcija federalne policije bila veoma lose organizovana. Mekdauel je dodao da vise detalja ne moze dati, jer oni spadaju u domen OHR i IPTF, ciji predstavnici nisu bili na susretu sa novinarima.

Tepesa su prekjuce posetili oficiri IPTF i on se, prema Mekdauelovim recima, “dobro oseca i ne zali na uslove" u zatvoru, a juce je bi trebalo da ga poseti i lekar. Uhapseni Tepes se ne nalazi na listi optuzenih koju je objavio Haski tribunal, ali ga vlasti Federacije BIH terete za navodne ratne zlocine.

Gde je Srbin uhapsen u Gorazdu?

Na pitanje zasto je uhapsen i gde se nalazi Srbin Brane Gigovic, koga je federalna policija uhapsila u petak uvece u Gorazdu, portparol UN je odgovorio da o tome ne zna nista, ali je obecao da ce taj slucaj proveriti. Prema nezvanicnim podacima, Gigovic je posle hapsenja prebacen u Centralni zatvor u Sarajevu. i on se ne nalazi na listi osumnjicenih za ratne zlocine Haskog tribunala.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /