utorak, 24. mart 1998.

NEOCEKIVANA ODLUKA RUSKOG PREDSEDNIKA

Jeljcin smenio vladu

Vrsilac duznosti premijera dosadasnji ministar energetike Sergej Kirijenko

Smena kao podsticaj reformama:
Viktor Cernomirdin i Boris Jeljcin
FOTO: FoNet/AP

Moskva, Beta. - Predsednik Boris Jeljcin povukao je juce sokantan potez smenivsi kompletnu rusku vladu na celu sa premijerom Viktorom Cernomirdinom sa obrazlozenjem da je ekonomskim reformama potreban nov podsticaj. Nakon sto je predsednickim ukazom raspustio citavu vladu, Jeljcin je dosadasnjeg ministra energetike Sergeja Kirijenka imenovao za vrsioca duznosti premijera do izbora novog predsednika vlade.

Objasnjavajuci neocekivanu odluku koju je doneo po povratku u Kremlj, nakon visednevnog odsustvovanja zbog bolesti, Jeljcin je kazao da ce nova vlada morati da bude odlucnija i enregicnija u sprovodjenju ekonomskih reformi. U televizijskom obarcanju naciji on je ocenio da je dosadasnja vlada "postigla mnogo ali nije uspela da ostvari opipljive rezultate za obicne gradjane" i dodao da ce novi ministarski tim morati vise da se bavi ekonomskim problemima, a manje politickim sukobima.

Posebnim ukazom Jeljcin je smenio Anatolija Cubajsa sa mesta prvog zamenika premijera zbog, kako se navodi, odlaska na drugu duznost.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /