utorak, 24. mart 1998.

POCINJE 38. MEDJUNARODNO TAKMICENJE MUZICKE OMLADINE

Renome uz nedace

Tradicionalna manifestacija visokog renomea, Medjunarodno takmicenje muzicke omladine, pocece sutra i trajace do 4. aprila, najavljeno je na jucerasnjoj konferenciji za novinare. Ovogodisnje takmicenje, 28. po redu, odvijace se u kategoriji solo-pevanje i - sudeci po dosadasnjim najavama - ocekuje se dolazak velike vecine od 50-tak prijavljenih takmicara.

Interesantno je da ce medju prijavljenim takmicarima biti i mladi izvodjaci iz nekih "egzoticnih" zemalja. Tako ce se - pored znacajnog broja pevaca iz SRJ i tek nesto manje gostiju iz Makedonije - medju ucesnicima naci ne samo oni iz SAD, Ukrajine, Nemacke, Austrije, Velike Britanije, Rumunije i Japana, vec i Korejanac, odnosno gosce iz Moldavije i Sirije. Uz to, ziri ce, kao i prilikom ranijih takmicenja, biti sastavljen od uglednih i autoritativnih clanova iz nase zemlje i inostranstva, pa se ocekuje da ce biti nagradjeni najbolji.

Nazalost, pored dobre pripreme i lepog odziva, Medjunarodno takmicenje muzicke omladine prate i izvesne nedace, prvenstveno one finansijske prirode. O njima je govorio generalni sekretar Miodrag Pavlovic, a utisak je da bi nasa kulturna javnost morala da izvrsi pritisak na nadlezne institucije, kako bi se ova manifestacija od izuzetnog znacaja i sa velikim prestizom u internacionalnim razmerama, postedela sudbine koja je u velikoj meri upropastila ili bar osiromasila nas i ovako skromni kulturni zivot.

Na kraju, recimo da ce izvlacenje takmicarskih brojeva, posle kojeg ce se znati definitivni spisak ucesnika, biti sutra u 18 casova u Kolarcu, dok je svecanost otvaranja na istom mestu, ali dva sata kasnije. Takodje, povodom otvaranja takmicenja, bice odrzana i dva atraktivna koncerta.

Prvi je na programu u sklopu svecanog otvaranja i na njemu ce nastupiti "Gudaci sv. Djordja" pod vodjstvom Petra Ivanovica (solisti: klarinetisti Veljko Klenkovski i Ognjen Popovic), izvodeci dela Pucinija, Grgina, K.M. fon Vebera, Suka, Kovaca i Borodina. Drugi koncert je iz ciklusa "Mladi za mlade", odrzace se u nedelju, sa pocetkom u 11 sati, a uz Beogradsku filharmoniju i dirigenta Angela Sureva ce nastupiti laureati prethodnih takmicenja: sopran Dunja Simic, flautistkinja Milica Ostojic i violinstkinja Marija Spengler, izvodeci dela Cilee, Leonkavala, Katalanija, Mocarta i Prokofjeva.

I. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /