utorak, 24. mart 1998.

Monako - Ljubojevicev “come back"!?

Slobodan Adzic

Elita jugo-saha vec desetak dana nadmece se za 53. titulu pojedinacnog seniorskog prvaka Jugoslavije u istoimenom beogradskom hotelu. Lider drzavnog sampionata je dvadesetpetogodisnji Miroslav Markovic, internacionalni majstor iz Leskovca. Igra sjajno od starta i trebalo bi da se dogodi pravo sportsko cudo pa da se ovaj mladic ne okiti titulom sampiona Jugoslavije. Napokon nacionalni sampionat u hotelu Jugoslavija u Beogradu ima znacaj koji zasluzuje, a kulminacija ce, po svemu sudeci, biti narednog vikenda kada ce se poslednja tri kola odigrati u Domu Vojske Jugoslavije u Beogradu.

Reprezentativci Jugoslavije Damljanovic, Ilinic, Popovic, Velimirovic i mnogi drugi velemajstori su u senci Miroslava Markovica. O kome je zapravo rec? Mladic koji retko igra, dojucerasnji clan Sahmatika i Agrouniverzala, a cacanske Stocar banke bio je omladinski sampion Jugoslavije 1992. godine i tada se plasirao na Zonski turnir, na koji, nazalost, niko od nasih sahista tada zbog sankcija nije otisao. Sada Miroslav briljira, a ogromnu zaslugu za to ima i njegov trener Nenad Ristic koji ga besprekorno i temeljno priprema za svaku partiju na Sampionatu. Markovic je na 53. sampionatu u Beograd dospeo preko plasmana medju prvih sest na lanjskom drzavnom prvenstvu. Savezni kapiten, velemajstor Bosko Abramovic po svemu sudeci posle ovogodisnjeg sampionata imace u liku mladog Miroslava Markovica sansu da u olimpijskoj godini povuce slican potez kao Madjari kada su u reprezentaciju uvrstili mladog Leka, Englezi svojevremeno Adamsa, Amerikanci Kamskog, naravno znatno pre nego sto su spomenuti mladici stasali u istinske svetske asove.

U petom kolu Miroslav Markovic je nadigrao znatno iskusnijeg reprezentativca Milana Draska u pravoj minijaturi. Zadivljuje u njegovoj igri jednostavnost i nacin na koji povecava, a zatim i realizuje prednost.

M. Markovic - Drasko

Francuska odbrana

1.e4 e6 2.d4 d5 3. Sc3 Lb4 4.e5 Se7 5.a3 Le3 (Moglo je i 5... La5 6.b4 Lb6 7. Sa4 Ld7 8. c3 Kf78 9.Sb6 ab6 10. a4 c5 11. b5 Le8 12 h4 Sd7 13.h5 sa boljom pozicijom belog) 6. be3 c5 7. h4 b6 8. h5 h6 (iznudjen potez, jer beli preti da odigra h6 i crna polja u poziciji crnog bila bi veoma oslabljena) 9. Lb5 Ld7 10. Ld3 Dc7 11. Sf3 Sbc6 12. 0-0 0-0 13. Le3 cd 4 (crni igra dosledno i otvara “c" liniju, naravno ne sluti sta ga ubrzo ceka) 14. cd4 5f5 15.c4 (Odlican potez sa idejom da razbije protivnicke centralne pesake, a da pesaci na poljima d4 i c5 ostanu jaki. Verovatno je poslednji potez beli imao pripremljen uoci ove partije.) dc4 16. Lf5 (Dosledno ostvaruje ideju svog prethodnog poteza) ef5 17. Dc1! (U tome je poenta. Beli preti da osvoji pesaka na “c4" posle cega bi imao nadmocnu poziciju, pa je potez crnog koji sledi gotovo iznudjen) 17... Sa5

18. Lh6 ! (Grom iz vedra neba. Zrtva figure u stilu Mihaila Talja. Rec je o pozicionoj zrtvi figure, ali je beli izuzetno dobro predvideo sta ce se posle takve zrtve za tablom odvijati) gh6 19. Dh6 20. Df4 (U ovoj poziciji beli ima samo pesaka za figuru, ali crni mora oprezno da se brani.) 20... Le6 21. Tae1 (Mirno beli uvodi topa u igru preko treceg reda) 21... Kh7 22. Sg5 Kh8 23 Te3 Tg8 24. Tg3 Ld5? (Greska posle koje beli na efektan nacin zavrsava ovu partiju. Mogao je crni pokusati potezom 24... Tg7) 25. e6! (Ovo je crni prevideo) 25... Le6 26. De5 1:0.

***

Povlaceci paralelu izmedju partija na najaktuelnijim turnirima u svetu i duela nasih 16 ucesnika 53. sampionat Jugoslavije, tesko se oteti utisku da se na nasem Sampionatu igra zaista “bledo". Ima nemalo remija, prisutno je sve vise improvizacija u otvaranju umesto, recimo ispitivanja najaktuelnijih varijanti koje se danas u svetu primenjuju, teoretski nema znacajnih pojacanja kao u neka stara vremena u nasem sahu, a sto je posebno znacajno ima veliki broj previda u partijama. Da li je to posledica znacaja sampionata, nedovoljne uigranosti vecine aktera ili nesto trece, pokazace tek kasnije analize. U prilog ovome, odabrao sam previd iz partije Velimirovic-Ivanisevic koji bi zaista mogao biti objavljen u rubrici “verovali ili ne". Pogledajte sta se dogodilo u susretu ucesnika proslogodisnjeg cetvoromeca za prvaka Jugoslavije (igrali su uz Velimirovica i Ivanisevica, Popovic i Damljanovic)

Nastala je pozicija posle 32. poteza crnog SFS.

Velemajstor Dragoljub Velimirovic, doduse u vremenskom tesnacu u ovoj poziciji u cetvrtom kolu igra 33 Df4 ??? Jasno je i najvecim amaterima da crni moze skakacem sa e6 da osvoji damu i resi partiju u svoju korist, ali ni on to ne vidi i igra 33... Dd4 34. dd4 Sfd4 35. Le3 Sf5 36 Kf2 Ld5 37. g4 i Velimirovic, koji u Beogradu brani titulu drzavnog prvaka je ubrzo dobio partiju.

***

I dok nasi sahisti privode Sampionat kraju, u Rusiji se uoci starta Sampionata Rusije digla velika prasina. Naime, drzavno prvenstvo sahovske velesile zakazano je za 5. maj u Elisti, Republika Kalmikija pod sponzorstvom Kirsana Iljumzinova i nagradnim fondom od 100.000 dolara. Predsednik sahovske federacije Kalmikije Badimov je odlucio da na Sampionatu Rusije u Elisti omoguci ucesce i bivsim velemajstorima iz Sovjetskog Saveza Ivancuku, Azmaiparasvilju, Sirovu, Mihailu Gurevicu i drugima... Sokiran ovakvom mogucnoscu, ali i pod pritiskom ruskih velemajstora, predsednik Sahovske federacije Rusije, Selivanov je odlucio da potrazi novog domacina drzavnom sampionatu Rusije. No, ni Badimov ne zeli kompromis. On ce, kaze, nastaviti organizaciju Sampionata 5. maja i ukoliko se Sahovski savez Rusije bude protivio, ovaj sampionat ce nositi naziv Prvenstvo Kalmikije za 1998. godinu sa nagradnim fondom od 100.000 dolara!?

Nas najbolji sahista Ljubomir LJubojevic igra sjajno na “Sedmom turniru Melodi Amber" u ubrzanom i u sahu na slepo. Turnir se zavrsava 27. marta, a u desetom kolu Ljubojevic igra sa Predragom Nikolicem, dok se u poslednjoj rundi sastaje sa Bugarinom Topalovim. Sjajan plasman u vrhu tabele nije veliko iznenadjenje jer Ljubojevic u Monaku po tradiciji igra odlicno. Moram da pomenem da ima najslabiji rejting od 12 ucesnika a da je recimo u ubrzanom sahu na drugoj poziciji.

***

Zvanicna rejting lista FIDE objavljuje se 1. januara i 1. jula. No, kompjuterski centar Svetske sahovske federacije svakog mesec prati padove i uspone svojih najboljih sahista. U martu je recimo Anand zahvaljujuci sjajnoj pobedi u Linaresu osvojio 19,70 poena i sa treceg presao na drugo mesta iza Kasparova koji je u Linaresu izgubio 9,4 poena. U martu je recimo Sirov inkasirao plus 21,2 poena, a Topalov nastavlja sunovar na svetskoj listi sa minusom od 38,8 poena. Kod sahistkinja Galjamova je rejting popravila za 45,3 poena, ali jos uvek je to daleko od Judit Polgar 2.670 i Zuze Polgar 2.565. Inace, Judit je u martu izgubila 6,6 poena. Nasa Alisa Maric je takodje u minusu od 5 poena iz 17 odigranih partija, ali je i dalje 10. u svetu. Natasa Bojkovic je na 17. mestu sa 2420. poena. Najbolji omladinac je Peter Leko sa 2670, inace i on je u minusu 7 poena, a najbolja juniorka je Bugarka Antoaneta Stefanova sa 2480 poena, koja je u martu u minusu cak 15 oena, ali ipak cvrsto drzi prvo mesto medju sahistkinjama ispod 20 godina.

***

Predsednik FIDE Kirsan Iljumzinov ce do kraja marta saopstiti ime domacina i termin sledeceg Nokaut svetskog prvenstva, koje je bilo planirano da se krajem ove godine odrzi u Las Vegasu.

***

Neprijatnu “vansahovsku" partiju odigrali su ovih dana velemajstor Zurab Azmaiparasvili iz Gruzije i cetiri sampionke iz ove zemlje Gaprindasvili, Josoleani, Gurieli i Aleksandrija. Vodila se bitka ko ce biti predsednik Sahovske federacije Grzije. Epilog: najtrofejnije sahistkinje sveta su napustile kongres na kome se birao Predsednik, a izabran je Azmaiparasvili, koji je istovremeno i delegat Gruzije u FIDE.

***

Na Festivalu “Sah klasik" u Frankfurtu od 16. do 21. juna odigrace se spektakularni brzopotezni turnir cetvorice velemajstora. Igrace Kasparov, Karpov, Kramnik i Anand. Zaista istinski spektakl!

***

Proslavljajuci pedesetogodisnjicu drzave Izrael, Gari Kasparov ce odigrati hendikep mec sa reprezentacijom Izraela. Zanimljivo je da ce u ekipi Izraela za tu priliku biti velemajstori, zapravo cetiri ruska emigranta koji danas zive u Izraelu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /