utorak, 24. mart 1998.

JOVAN POPESKU, DIREKTOR TOS O PROPAGANDI TURISTICKEPONUDE NA MEDJUNARODNIM SAJMOVIMA

Zadovoljni Englezi najbolji turisticki ambasadori

I pored zategnute politicke situacije na Kosovu turisticki poslenici SRJ ucestvuju na medjunarodnim turistickim smotrama, trudeci se da na sto efikasniji nacin promovisu ponudu Srbije i Crne Gore. Isticuci da su nam Englezi, zadovoljni boravkom na Kopaoniku najbolji ambasadori Jovan Popesku, direktor Turisticke organizacije Srbije navodi da je na berzi u Milanu sklopljen ugovor o dolasku Italijana na Zlatibor.

- Na Sajmu turizma u Berlinu nasa ponuda je izazvala vece interesovanje nego 97. godine, i to ne samo medju turistickim radnicima nego i kod novinara i obicne publike. Na konferenciji za stampu je bilo dosta pitanja o nacinu dolaska u Jugoslaviju, avionskim vezama, sistemu turistickih propusnica, viza, kao i o mogucnostima kampovanja, turistickim objektima na Dunavu, banjskom turizmu, seoskoj turistickoj ponudi, mogucnostima biciklistickih tura kroz Srbiju, nabraja Popesku govoreci o tome da je “Putnik" imao razgovore o upotpunjavanju ponude turistima koji ce letos krstariti na stotinak brodova Dunavom i svratiti u nasa pristanista.

Za banje i klimatska mesta Srbije posebno su interesantni razgovori sa predstavnicima nemackih turistickih agencija. Nemci, naime, vec idu na lecenje u banje u Ceskoj, Slovackoj i Madjarskoj, a ideja je da iz “kranken kase" bude finansiran i njihov dolazak u Srbiju.

- Dobro je sto se turisticka ponuda Srbije moze pratiti i na Internetu. Uz to, radimo novu seriju turistickih filmova. Moze se govoriti o cetiri osnovne prednosti nase turisticke ponude: raznovrsnosti turistickog proizvoda, bogatstvu zasticene ocuvane prirode, kulturno-istorijskom nasledju svetskog znacaja i gostoljubivosti stanovnistva, kaze Popesku najavljujuci da ce grupa nemackih novinara, koja prati turizam doci letos na studijsko putovanje u Srbiju.

Stranci odustaju od Budve

Izraelski i nemacki turisti, koji su proslog proleca bili turisticki vesnici na Crnogorskom primorju, otkazuju vec zakupljene aranzmane u "Budvanskoj rivijeri". Kao razlog navodi se situacija na Kosovu.

Prema recima Branka Pribilovica, direktora budvanskog hotela "Avala" (koje prenosi agencija "Beta"), stotinu izraelskih turista je otkazalo dolazak planiran za 2. april. Otkazano je, takodje, i 11 aranzmana nemackih turista.

Uticaj politicke situacije na turisticka zbivanja narednog leta Popesku nije zeleo da komentarise, isticuci da i bez aktuelnih zbivanja turisticki poslenici imaju problema zbog nedostatka “inicijalnih finansijskih sredstava, nedostatka vere da ce se ulozeno u propagandu vratiti. Navodeci da je Turisticka organizacija Crne Gore u boljoj situaciji od TOS, jer crnogorska vlada je za turisticku propagandu izdvojila devet miliona dinara a srpska samo 2,2 miliona dinara Popesku zakljucuje da bi drzava morala da ulozi ako ocekuje prihode od turizma. Ipak, i pored besparice TOS ce se, u saradnji sa TO CG, Turistickom organizacijom Beograda, “Putnikom", Jugoslovenskim aerotransportom i boljestojecim predstavnicima turisticke privrede naci i na sajmovima u Moskvi, Parizu i Ohridu.

J.P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /