utorak, 24. mart 1998.

GRANSKI SINDIKAT METALACA “NEZAVISNOST"

Prinudna uprava umesto placenih odmora

“Nezavisnost" najavljuje podnosenje tuzbe za neisplacene zarade radnicima metalskog kompleksa, koji vec godinu dana ne primaju ni dinara na ime licnog dohotka

Povodom predloga pojedinih republickih odbora i organizacija samostalnog sindikata da se u njihovim preduzecima uvede prinudna uprava radi “zastite interesa radnika" granski sindikat metalaca “Nezavisnost" odrzao je juce konferenciju za stampu.

- Zahtevamo da se ukljucimo u proces privatizacije zajedno sa rukovodstvom i Samostalnim sindikatom po preduzecima. Cudno je da se prinudna uprava nagovestava tamo gde je nas sindikat vecinski cime se pokusava spreciti uvid u pljacku preduzeca pred predstojecu privatizaciju metalskog kompleksa. Po nasim saznanjima prinudna uprava se sprema u “21 maju", “Ikarusu", “Gosi", IMR, FOM. U “21 maju" Samostalni sindikat u pismu predsedniku republicke vlade, i gradskoj i republickoj komori trazi, radi zastite imovine fabrike i interesa radnika, uvodjenje privremenih mera, rekao je predsednik sindikata “Nezavisnost" DMB Dragan Matic.

“Nezavisnost" planira podnosenje tuzbe za neisplacene zarade radnicima metalskog kompleksa koji unazad godinu dana ne primaju ni dinara. U pojedinim preduzecima vrsi se isplata po 200 dinara cime se ne postuje granska cena rada od 529 dinara. Posto su prinudni odmori zakljucno sa krajem prosle godine ukinuti, radnici su ostali bez bilo kakve zakonske zastite. Prinudna uprava je potrebna radi zastrasivanja radnika i lakseg prihvatanja otkaza, pruzajuci istovremeno neogranicene mogucnosti poslovodstvu za pljacku.

Predsednistvo metalaca “Nezavisnost" izaci ce uskoro sa projektom o stvarnom stanju u metalskom kompleksu Srbije koji se priprema od strane realnih ekonomista. Tek tada imacemo pravu sliku ekonomsko-tehnoloske sposobnosti ovog kompleksa. Ujedno, to ce biti i nasa slika metalskog kompleksa pred predstojecu transformaciju ali i nacin da upozorimo metalce Srbije sta im se sprema. Nakon toga usledice zestoke akcije prema vladi Srbije, Komori i rukovodstvima preduzeca. Metalska preduzeca su zaduzena jos od 1994. godine kreditima koji nisu isli za ozivljavanje proizvodnje vec za kupovinu socijalnog mira. Po toj osnovi IMR duguje 630 miliona dinara a IMT i FOB oko 780 miliona dinara. Parcijalna dodela para ne resava nista, mora biti preduzeta sira akcija svih drzavnih segmenata a neophodna je sanacija bankarskog sistema da bi se pristupilo sanaciji preduzeca. Plasimo se da u metalskom kompleksu Srbije nece ostati vise od 20 do 30 odsto radnika, upozorio je predsednik “Nezavisnosti" novobeogradskog FOB Nebojsa Savic.

Z. M.

Kolika je trzisna vrednost fabrika

“Zastava" vredi mnogo ali samo ako vlast promeni dosadasnju politiku. Necemo posrednike izmedju nas i ino partnera, verujemo da bismo samo tako brzo pokrenuli proizvodnju. Stecaj “Zastave" povukao bi za sobom stecaj pola Srbije, kaze predsednik “Nezavisnosti" u “Zastava-automobili" Veroljub Dobrosavljevic. Novica Radojcin, iz Vazduhoplovne industrije “Lola" iz Panceva, iznosi da je vrednost fabrike 120 miliona maraka.“Nismo zaduzeni, tehnologija je savremena, 40 odsto kapaciteta radi u kooperaciji sa stranim firmama. Trziste je obezbedjeno ali nam nedostaje od 300 do 400 radnika."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /