utorak, 24. mart 1998.

RASKRINKANI STAMPARI LAZNIH AKCIZNIH MARKICA U SUBOTICI

Ojadjena madjarska drzavna kasa

U cetiri suboticke stamparije masovno stampane akcizne markice i taksene marke za madjarsko, slovacko, ukrajinsko i rusko trziste

Posle velike akcije, pocetkom meseca u Subotici, raskrinkan je lanac stamparija u kojima su pravljene akcizne markice i taksene marke koje su falsifikatori prodavali u severnoj Madjarskoj, Slovackoj, Ukrajini i Rusiji. Posao je bio u punom zamahu i presecen je tek posle sinhronizovane akcije madjarske i jugoslovenske policije.

Prvo je na ulazu u madjarski grad Keckemet uhapsen jedan madjarski drzavljanin, organizator celog posla u cijem je “mercedesu" policija nasla cak 130.000 laznih akciznih markica. Klupko se posle toga odmotava i ubrzo je u Subotici i Novom Sadu uhapseno 16 njegovih saradnika.

Madjarska policija od 1996. godine pokusava da udje u trag falsifikatorima laznih akciznih markica koje se lepe na alkoholna pica. Prvi konkretan dokaz je pronadjen pre dve godine u jednom baru kod Kiskunhalasa i od tada do danas je zaplenjeno oko 800.000 ovih markica. Markice su na severu Madjarske lepljene na boce s alkoholnim picima koje se zavrsavalo na trzistu u Rusiji, Slovackoj i Ukrajini.

Posle obimnije istrage, madjarska policija je dosla na pouzdani trag koji je vodi na jug. Markice su, kako je utvrdjeno, stampane u Subotici. Koliko je, zahvaljujuci subotickim stamparima, olaksana madjarska drzavna kasa tesko je utvrditi, ali se pretpostavlja da je stampano najmanje pet miliona markica.

Boca pica u Madjarskoj kosta od 2.000 do 2.500 forinti, a s laznom markicom ta cena pada za 600 do 1.200 forinti. Madjarska i slovacka kasa su ozbiljno ostecene i pojavom laznih taksenih marki, koje su takodje stampane u Subotici. Posle toga se ozbiljno razmislja o emitovanju sasvim novih taksenih marki.

S. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /