utorak, 24. mart 1998.

PAVLE BULATOVIC, MINISTAR ODBRANE, U ATINI

Grcka za ukljucivanje SRS u regionalni mehanizam bezbednosti

Urucen poziv Beogradu da krajem ove godine posalje predstavnike na sastanak balkanskih ministara odbrane

Slobodan Markovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Atine

Grcka se zalaze za ukljucivanje SRJ u regionalni, dopunski sistem Evropske bezbednosti koji se zasniva na evro-atlantskim asocijacijama i poziva Beograd na sastanak balkanskih ministara odbrane koji ce se odrzati najverovatnije krajem ove godine.

To je jedan od rezultata trodnevne zvanicne posete saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovic Grckoj, kojom uzvraca posetu grckog ministra nacionalne odbrane Cohacopulosa iz maja prosle godine. Grcki ministar je ukazao na znacaj sirenja Evropske unije i NATO ka Istoku i podvukao da je regionalna saradnja “neophodan dopunski element bezbednosti i stabilnosti" na Balkanu.

Cohacopulos i Bulatovic su zato pozitivno ocenili grcku inicijativu za sazivanje sastanka ministara odbrane zemalja Balkana do kraja ove godine.

Bulatovic je izjavio novinarima da su on i njegov grcki kolega saglasni da bezbednost Balkana “prevashodno treba da garantuju zemlje Balkana", ali se ne iskljucuje ni doprinos “drugih zemalja i organizacija koje mogu tome doprinijeti" sto je bila jedva skrivena aluzija na NATO i WEU. Zato, kako je rekao, SRJ nastoji da uspostavi saradnju sa svima.

Dvojica ministara su pozitivno ocenila stanje u Bosni i Hercegovini. Medjutim, u vezi s krizom na Kosovu Cohacopulos i Bulatovic su izneli dva donekle razlicita stava.

Grcki ministar je rekao da je “naglasio kolegi" da grcka vlada “osudjuje terorizam kao sredstvo za pretendovanje na prava manjina", da je Atina za to da “smesta" i “bez uslova" pocne “mirovni dijalog o demokratskom, miroljubivom resenju za pokrajinu". To resenje terba da vodi “ucvrscivanju prava coveka i prava na autonomnu samoupravu (Kosova) u granicama SRJ". Grcka se nada i “uspehu inicijativa jugoslovenske vlade, posle prekjucerasnjih izbora koje je organizovala albanska manjina", rekao je grcki ministar, diplomatski ne ocenjujuci te izbore.

Medjutim, Bulatovic je odmah podvukao da su zbivanja na Kosovu “unutrasnje pitanje Republike Srbije", rekao da “medjunarodna zajednica mora osuditi terorizam koji se poslednjih meseci desio na Kosovu" i rekao da su se organi vlasti nedavno “legalnim sredstvima borili... protiv terorizma" u pokrajini. Bulatovic je rekao da “samo jedan deo" kosovskih Albanaca “prihvata zahtjev za secesijom", dok “veliki dio Albanaca na Kosovu prihvata Republiku Srbiju i Saveznu Republiku Jugoslaviju kao svoju drzavu".

Savezni ministar odbrane je podvukao da organi vlasti Republike Srbije nisu sprecili organizovanje albanskih izbora na Kosovu za koje je rekao da “ne mogu imati nikakav niti legitimitet, niti legalitet" i da se “mogu nazvati samo farsom od izbora".

Bulatovic je rekao da organi vlasti Srbije “ostaju i dalje otvoreni za razgovore jer “smatramo da se jedino razgovorima mogu, u skladu sa Ustavom i zakonima, rjesiti prava manjina i gradjanske slobode". Savezni ministar odbrane danas (u utorak) odlazi iz Atine za Solun i na Svetu Goru cime zavrsava trodnevni zvanicni boravak u Grckoj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /