utorak, 24. mart 1998.

Reagovanje na sporazum o normalizaciji skolstva na Kosovu

AGENCIJA ROJTERS O POTPISIVANJU SPORAZUMA O NORMALIZACIJI SKOLSTVA NA KOSOVU

Dovoljno za izbegavanje sankcija

“Doslo je do znacajnog napretka. Treba da potrazimo nacin kako da Milosevicu ponudimo podsticaj za dobro ponasanje, kao i da nastavimo sa politickim pritiskom u pravcu preduzimanja stvarnih pregovora", kaze drugi diplomata iz Evropske unije

London, Rojters. - Jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Milosevicu je po svoj prilici uspelo da na Kosovu ucini dovoljno kako bi podelio medjunarodnu zajednicu i za sada izbegao dalje sankcije, izjavili su juce zapadni diplomatski predstavnici.

Uoci sutrasnjeg sastanka ministara inostranih poslova zemalja clanica Kontakt grupe u Bonu, na kojem ce biti procenjeno koliko se Milosevic povinovao zahtevima koji su postavljeni na prethodnom sastanku u Londonu, diplomate kazu da je Beograd preduzeo delimicne korake ka uspostavljanju dijaloga i pomirenju sa etnickim Albancima, kao sto su sporazum o primeni dugo odlaganog dogovora o obrazovanju i popustanje represije na Kosovu nakon zapadnog pritiska.

Evropska unija juce je pozdravila potpisivanje sporazuma o obrazovanju kao znacajan korak u pravcu unapredjenja stabilnosti i pozvala na bezuslovno otvaranje sireg dijaloga izmedju Beograda i lidera kosovskih Albanaca.

“Ocigledno je da je doslo do nekog napretka", izjavio je jedan britanski zvanicnik. “Ministri ce morati da odrede gde se nalazi ravnoteza". Centralno pitanje bice kako da Kontakt grupa pomogne otvaranju dijaloga izmedju Beograda i kosovskih Albanca, dok Milosevic istovremeno nastavlja sa odbijanjem bilo kakvog medjunarodnog posredovanja. Britanski zvanicnik kaze da je jugoslovenski predsednik, barem privremeno, povukao sa Kosova neke od kontroverznih policijskih jedinica koje su optuzene za ubistvo oko 80 ljudi prilikom napada na uporista separatisticke gerile pocetkom ovog meseca.

“Doslo je do znacajnog napretka. Treba da potrazimo nacin kako da Milosevicu ponudimo podsticaj za dobro ponasanje, kao i da nastavimo sa politickim pritiskom u pravcu preduzimanja stvarnih pregovora", kaze drugi diplomata iz Evropske unije.

Sjedinjene Drzave nastupaju najcvrsce u pozivanju da se ove nedelje uvedu ostrije sankcije prema Beogradu, dok je Rusija odstupila cak i od nekih sankcija koje je prihvatila na sastanku Kontakt grupe u Londonu 9. marta. Diplomate kazu da se Francuska i Italija protive daljim sankcijama u ovom trenutku, dok Britanija i Nemacka smatraju da ministri i dalje treba da razmotre zamrzavanje imovine Jugoslavije i Srbije u inostranstvu i prosirivanje zabrane izdavanja viza za ministre i visoke zvanicnike vlasti u Beogradu. Americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt, koja ce predsedavati na bonskom sastanku Kontakt grupe, danas prepodne ce se u Rimu sastati sa ministrom inostranih poslova Italije Lambertom Dinijem, a veceras ce u Bonu razgovarati sa sefom ruske diplomatije Jevgenijem Primakovom.

SAVEZ STUDENATA PRISTINE

Izdaja nacionalnih interesa

Beograd, Beta. - Predsednik Saveza studenata Univerziteta u Pristini Zivojin Rakocevic ocenio je juce da Sporazum o normalizaciji skolstva na Kosovu predstavlja “izdaju osnovnih srpskih nacionalnih interesa" i da ce dovesti do “secesije Kosova od Srbije".

“Siptarima trebaju odlike drzavnosti, a jedna od njih je i univerzitet. Sve to vodi secesiji od Srbije", rekao je Rakocevic beogradskom Radiju Indeks. On je kazao da ce “studenti mirnim i demokratskim sredstvima izvrsiti pritisak na sve relavantne faktore u srpskoj politici da shvate znacaj i smisao Univerziteta u Pristini, i da zastite vitalne funkcije nase drzave, a jedna od njih je i univerzitet". Rakocevic je rekao da srpski i crnogorski studenti u Pristini protestuju “protiv Vlade i njenih odluka, kakvih nema nigde u svetu". Predsednik saveza studenata pristinskog Univerziteta najavio je za cetvrtak, 26. mart, u 14 sati u Nisu “veliki protestni skup studenata i gradjana".

Rakocevic je pozvao beogradske studente da “izadju na ulice i izvrse pritisak na vlast da se ne dozvoli izdaja, koja je ozvanicena" potpisivanjem protokola o sprovodjenju Sporazuma o normalizaciji nastave na albanskom jeziku. On je pozvao i albanske studente na Kosovu da se vrate na “univerzitet drzave Srbije, jer imaju skolstvo (srednje i osnovno) na svom jeziku, a uostalom, univerzitetsko obrazovanje i nije obavezno". “Sudbina Srba sa Kosova nalazi se u rukama Srba u Srbiji i Crnoj Gori. Njihovom pravovremenom reakcijom moze se zaustaviti prodaja Kosova, jer je Kosovo so srpske duhovnosti", rekao je Rakocevic Radio Indeksu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /