utorak, 24. mart 1998.

INICIJATIVA POSLANICKE GRUPE DEMOKRATSKIH STRANAKA

I Kosovo na dnevnom redu na zasedanju Skupstine Srbije?

Predlog za formiranje skupstinskih komisija za utvrdjivanje odgovornosti za pogibiju civila u Drenici i otmicu sandzackih Muslimana podnece na danasnjoj sednici poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Reformsko- demokratske stranke i Liste za Sandzak - Sulejman Ugljanin

Beograd. - Poslanicka grupa demokratskih stranaka (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Reformsko demokratska stranka i Lista za Sandzak - Sulejman Ugljanin) trazice na danasnjoj sednici republickog parlamenta da se formira anketni odbor za utvrdjivanje okolnosti pod kojima je doslo do pogibije civila u Drenici tokom akcije MUP-a od 2. do 9. marta.

Na istoj sednici, LSV, RDSV i Lista za Sandzak zahtevace formiranje komisije za ispitivanje otmice i sudbine putnika iz autobusa na liniji Sjeverin - Priboj 22. oktobra 1992. godine i putnika iz voza broj 671 na liniji Beograd - Bar 27. februara 1993. godine. Anketni odbor za Drenicu, kako je predlozeno, trebalo bi da cine po dva poslanika iz svake poslanicke grupe, dok bi izvestaj sa predlogom mera trebalo da bude zavrsen u roku od 30 dana od dana obrazovanja komisije.

- Umesto o pravljenju novih marionetskih vlada koje sluze za pokrice za dalju pljacku, trazicemo da se na danasnjoj sednici razgovara o situaciji na Kosovu sto je goruce pitanje, rekao je Nenad Canak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine na jucerasnjoj konferenciji za novinare u Skupstini Srbije. On je dodao da je o odrzavanju danasnje sednice Vlade i njenoj temi, obavesten iz medija. “Stvarati najvisi izvrsni organ Srbije - Vladu, 24 sata pred skupstinsku sednicu je neozbiljno," rekao je Canak.

Izbori na Kosovu - legitimni

Kada 15 do 20 procenata biraca izadje na neke izbore koje drzava nije organizovala, kao sto se to desilo u nedelju na Kosovu, znaci da bi predsednik Vlade i Republike morao da podnese ostavku jer ih veliki deo gradjana ne priznaje, rekao je Nenad Canak. Broj izaslih na izbore "koji nisu legalni, ali jesu legitimni", po Cankovim recima, pokazuje da se "nesto mora menjati i svedoce o porazu Slobodana Milosevica".

Canak sumnja da bi vlada uopste trebalo da bude formirana “buduci da su kosovski glasovi zahvaljujuci kojima je Milan Milutinovic izabran za predsednika pod velom tajne".

“Onda je taj takozvani predsednik imenovao mandatara bez konsultacije sa svim poslanickim klubovima. Lazna je i izjava Mirka Marjanovica da je imao konsultacije sa svim poslanickim klubovima oko formiranja vlade, buduci da Grupu demokratskih stranaka nije zvao na razgovore," rekao je Canak. Govoreci o predlogu da se formira komisija za istrazivanje otmice putnika autobusa na liniji Sjeverin - Prijedor i voza Beograd - Bar, Dzemail Suljevic je upozorio da porodice kidnapovanih jos uvek stradaju.

“Uglavnom su nestali staratelji porodica, a njihove porodice ne mogu da dobiju nikakve penzije. U dva - tri slucaja u kojima su odobrene penzije nestalih, sud je trazio od porodica da nestale proglase umrlima," rekao je Suljevic.

I. K.

Rekord za Ginisa

Nenad Canak je saopstio da je podnet sluzbeni zahtev za uvrscivanje Vlade Srbije u Ginisovu knjigu rekorda. Rekord s kojim srpska vlada konkurise za Ginisa je broj dana njenog formiranja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /