utorak, 24. mart 1998.

SAVEZNI ZAVOD ZA STATISTIKU SAOPSTIO PODATKE O ZARADAMA U FEBRUARU

Prosecna plata u SRJ 853 dinara

Beograd, Beta. - Prosecna plata u februaru u Jugoslaviji iznosila je 853 dinara neto, odnosno 1.463 dinara bruto, saopstio je juce Savezni zavod za statistiku. U odnosu na januar, neto isplacena plata je bila manja za 9,2 odsto, ali je njena realna vrednost opala za 10,1 odsto.

Zaposleni u privredi primili su prosecno po 802 dinara, a u vanprivredi po 1.034 dinara. Plate u privredi su bile manje za jedan odsto, a u vanprivredi manje za 26,1 odsto u odnosu na prethodni mesec. Najvece neto plate primili su zaposleni u stambenim delatnostima 2.461 dinara, u poslovnim udruzenjima 2.441 dinara, u proizvodnji nafte i gasa 2. 330 dinara i u osiguranju imovine i lica 2.300 dinara.

Na rang listi delatnosti u kojima su isplacene najvise prosecne plate nalaze se i elektroprivreda, proizvodnja uglja, proizvodnja derivata nafte, cevovodni transport, interesne i politicke organizacije i PTT usluge. Najnize plate isplacene su radnicima u proizvodnji kozne obuce i galanterije - prosecno 228 dinara, u proizvodnji gotovih tekstilnih proizvoda 282 dinara i proizvodnji prediva i tkanina 305 dinara. Medju najmanje placenim radnicima su i zaposleni u proizvodnji rezane gradje i ploca, reciklazi sirovina, visokogradnji, metalopreradjivackoj delatnosti, trgovini na malo, poljoprivrednoj proizvodnji i brodogradnji.

Prosecna neto plata u Srbiji bila je 848 dinara, a bruto 1.434 dinara, dok je u Crnoj Gori neto plata iznosila 925 dinara, odnosno 1.873 dinara bruto. U Srbiji najveci prosek neto plata je zabelezen u Vojvodini - 904 dinara, dok je u centralnoj Srbiji prosek bio 839 dinara, a na Kosovu i Metohiji 744 dinara.

PREMA INFORMACIJI IZ SINDIKATA

Petina zaposlenih u Crnoj Gori tehnoloski visak

Podgorica, Beta. - Oko 20.000 radnika u crnogorskim preduzecima, odnosno petina stvarno zaposlenih u republici, predstavlja tehnoloski visak, navodi se u informaciji Sindikata Crne Gore. Vlada Crne Gore odredila je oko 40 miliona dinara za resavanje problema tehnoloskog viska u ovoj godini. Procenjuje se da to nece biti dovoljno zato sto jednom broju radnika jos nisu isplacena 24 licna dohotka, iako je trebalo da ih dobiju prosle godine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /