utorak, 24. mart 1998.

Mere za primenu sporazuma o obrazovanju na Kosovu

Beograd, FoNet. - Beogradski mediji preneli su juce tekst dogovorenih mera za primenu Sporazuma o obrazovanju na Kosovu, koji su 1. septembra 1996. potpisali Slobodan Milosevic i Ibrahim Rugova. Svoj potpis na ovaj dokument juce su stavili Ratomir Vico, Goran Percevic, Dobrosav Bjeletic, Fehmi Agani, Abdulj Rama i Redzep Osmani, u prisustvu clanova Zajednice Sveti Edjidio monsinjora Vincenca Palje, profesora Roberta Moroco dela Roka i dr Marija Djira.

Tekst dogovorenih mera glasi:

1. Sledece mere su privremeno usvojene radi primene sporazuma o obrazovanju koji su potpisali 1. septembra 1996. godine predsednik Slobodan Milosevic i dr Ibrahim Rugova.

2. Institut za albanologiju u Pristini bice otvoren za njegove prethodne korisnike, 31. marta.

3. Do 31. marta 1998. Zajednica Sv. Edjidio ce, uzimajuci u obzir predloge koje ce podneti dve strane u Komisiji 3+3, odrediti prva tri fakulteta Univerziteta u Pristini na koja ce albanski studenti i profesori biti reintegrisani do 30. aprila 1998. U principu, uslov za ponovno ukljucivanje je sledeci: studenti koji sada normalno studiraju u prostorima Univerziteta i albanski studenti ce alternativno koristiti univerzitetski prostor i sredstva, kroz sistem duplih smena, koje ce se menjati svakog semestra. U prvom semestru primene ovih mera, studenti koji sada normalno studiraju u prostorima Univerziteta ce koristiti prostor u jutarnjim casovima (do 14,00), a albanski studenti u popodnevnim casovima; u drugom semestru, smene ce se promeniti, sa albanskim studentima pre podne, a studenti koji sada studiraju u prostorima Univerziteta popodne, i po tom redu ce se menjati u narednim semestrima. Osim koriscenja prostorija za predavanja, albanski studenti i profesori ce imati na svom raspolaganju odgovarajuci prostor na svakom fakultetu za administrativne funkcije i nastavno osoblje (ukoliko to nije moguce, bice pronadjeno drugo resenje).

4. Do 30. aprila 1998., Zajednica Sv. Edjidio ce, uzimajuci u obzir predloge koje ce podneti dve strane u Komisiji 3+3, odrediti sledeca tri fakulteta Univerziteta u Pristini na koja ce albanski studenti i profesori biti reintegrisani do 31. maja 1998. Uslovi za ovaj ponovni ulazak bice isti kao za fakultete navedene u prethodnoj tacki.

5. Preostali albanski studenti i profesori ostalih sedam fakulteta bice u mogucnosti da ponovo udju u objekte Univerziteta u Pristini do 30. juna 1998. prema istim uslovima kao za fakultete navedene u tackama 3 i 4 . Do 30. septembra 1998. albanski studenti i profesori imace pristup koriscenju univerzitetskih objekata (menze, bibliteka, studentski domovi, itd) na odgovarajuci nacin. Zajednica Sv. Edjidio ce, nakon sto bude saslusala predloge obe strane, pronaci resenje za eventualne probleme koji se mogu pojaviti. U svakom slucaju, skolska godina mora normalno da pocne 1. oktobra 1998.

6. Do 30. juna 1998, albanski studenti i profesori moci ce da koriste prostor u sedam visih skola u Pristini i drugim gradovima Kosova, specijalizovanim za pedagoske, ekonomske i tehnicke predmete. Njihova upotreba ce se regulisati u skladu sa uslovima za ponovno koriscenje univerzitetskih prostora, kao u tacki 3, ukoliko se te skole koriste.

7. Komisija 3+3, uz podrsku Zajednice Sv. Edjidio podvlaci potrebu obezbedjivanja sredstava radi brze izgradnje novih objekata, kako bi se povecao prostor za nastavu, istrazivanje i upravu, koji ce biti na raspolaganju svima. Nove univerzitetske zgrade, koje se mogu brzo izgraditi, bice u stanju da smeste, pod jednakim uslovima, sve strukture Univerziteta. To ce biti predmet posebnog programa, koji ce sadrzati vremenske rokove i finansiranje njegove realizacije, u skladu sa stvarnim potrebama i materijalnim mogucnostima.

8. Slicno tome, do 31. marta 1998, albanski ucenici osnovnih i srednjih skola moci ce da se vrate u osnovne i srednje skole koje se u ovom trenutku ne koriste, u skladu sa listom koji ce pripremiti Komisija 3+3. Zajednica Sv. Edjidio ce pronaci resenje za eventualne probleme koji se mogu pojaviti. Albanski ucenici srednjih i osnovnih skola vratice se u zgrade srednjih i osnovnih skola, koje se delimicno koriste, do 30. aprila 1998. Njihova upotreba ce se regulisati u skladu sa uslovima za ponovno koriscenje univerzitetskih objekata navedenih u tacki 3, ili na drugi obostrano prihvatljiv nacin.

9. Sastanak Komisije 3+3, uz pomoc clanova Zajednice Sv. Edjidio, pocece sa radom najkasnije 30. marta, radi garantovanja primene prelaznih mera normalizacije. Komisija 3+3 ce odmah formirati radne grupe za svaki fakultet. Komisija 3+3 ce prouciti ostale probleme koji se ticu normalizacije obrazovnog sistema (finansiranje, uprava, jezici, programi, diplome, statusna pitanja zaposlenih).

U Pristini, 23. marta 1998.godine Fehmi Agani Ratomir Vico Abdulj Rama Goran Percevic Redzep Osmani Dobrosav Bjeletic u prisustvu clanova Zajednice Sv.Edjidio monsinjor Vincenco Palja Profesor Roberto Moroco dela Roka dr Mario Djiro.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /