sreda, 25. mart 1998.

SKUPSTINA SRBIJE JUCE IZABRALA NOVU VLADU

Socijalistima i radikalima po petnaest ministarskih fotelja

Novi kabinet Mirka Marjanovica ima pet potpredsednika, 23 ministra i sedam ministara bez portfelja. Vojislav Seselj i Tomislav Nikolic potpredsednici. JUL dobio jedno potpredsednicko mesto, tri ministarstva i jednog ministra bez portfelja. Nova demokratija presla u opoziciju. Usvojena deklaracija o narodnom jedinstvu

Radikali prvi put u vladi:
Novi ministri polazu zakletvu
FOTO: N. Stojanovic

Beograd.- Sa satom zakasnjenja, jer su jos trajali pregovori stranackih lidera s mandatarom, Skupstina Srbije izabrala je juce, vecinom glasova, novu vladu u ciji sastav je usla, pored Socijalisticke partije Srbije i Jugoslovenske levice, i Srpska radikalna stranka, umesto, kako se do poslednjeg trenutka verovalo - Srpskog pokreta obnove. Nov kabinet, kojim ce rukovoditi dosadasnji premijer Mirko Marjanovic, imace pet potpredsednika, 23 resorna ministra i jos sedam bez portfelja. Socijalisti i radikali zauzeli su po dva potpredsednicka i 13 ministarskih mesta, JUL - jedno potpredsednicko i tri ministarska, dok je jedno mesto pripalo stranacki neopredeljenom ministru. Za ovakvu vladu glasalo je 169 od 220 prisutnih poslanika. Protiv je bilo 49, medju kojima, sudeci prema zestokim reakcijama za govornicom, predstavnici Koalicije “Vojvodina", Liste za Sandzak Sulejmana Ugljanina, Saveza vojvodjanskih Madjara, Nove Demokratije i SPO. Uzdrzanih nije bilo, samo dva poslanika nisu glasala. Potom je vecinom glasova usvojena i Deklaracija o narodnom jedinstvu, uprkos protivljenju poslanika koji su tvrdili da su iz teksta izbacena dva kljucna stava koja je predlozio lider SPO Vuk Draskovic.

U opsirnom ekspozeu premijer Mirko Marjanovic je saopstio da je, pri formiranju nove vlade posao od toga da je za Srbiju najbolji koncept vlade narodnog jedinstva, koji se u praksi vec potvrdio. U nastojanju da sve stranke budu zastupljene, sve su one imale ravnopravan tretman u konsultacijama. “Tako sam bio otvoren i iskren i u razgovoru sa Srpskim pokretom obnove, verujuci u njihove iskrene namere. Mi cak nismo reagovali ni na neke neodmerene izjave SPO o nekom njihovom posebnom znacaju i posebnim zahtevima, jer smo to smatrali njihovom unutarpartijskom potrebom. Predsednik SPO Vuk Draskovic, pre razgovora o sastavu vlade, naglasavao je potrebu o postizanju sporazuma o pitanjima vezanim za Deklaraciju o narodnom jedinstvu, sto se poklapalo i sa nasim konceptom vlade narodnog jedinstva, tako da tu nije bilo nekih vecih problema.

Stavljajuci u prvi plan programski prilaz, SPO je cak javno isticao da broj ministara iz pojedinih stranaka i personalni sastav vlade nije najbitniji za formiranje vlade. Kao mandatar predlozio sam SPO-u devet od 23 ministarska resora - medju njima i nekoliko kljucnih - dva od sedam ministara bez portfelja i dva od pet potpredsednickih mesta, sto je 36 mesta u vladi, iako SPO ima svaga 18 odsto poslanika u Narodnoj skupstini".

Marjanovic je takodje saopstio da je u konsultacijama postignut sporazum i o Deklaraciji o narodnom jedinstvu. Posto su principi usaglaseni, na poslednjim konsultacijama SPO mu je ispostavio zahteve kojima se trazi privilegovan polozaj - da sam ima vise mesta u vladi od SPS, uz izricit stav da ukoliko to ne sprihvati smatra razgovore o vladi zavrsenim. Marjanovica je, kako je rekao, iznenadio takav postupak u trenutku kada se zemlja nasla pred medjunarodnim i unutrasnjim pritiscima i kada je vlada zapocela dijalog sa predstavnicima albanske nacionalne i drugih manjina na Kosovu i Metohiji.

Izlazuci vladin program, Marjanovic je ponovio poznate stavove iz platforme predsednika Republike. Najveci deo izlaganja posvetio je ekonomskim reformama, uz poseban osvrt na privatizaciju, izmedju ostalog porucio da je interes Srbije da se SRJ ukljuci u regionalne i integralne procese, pozvao sve snage da se ujedine u cilju stabilnosti, a za Kosovo i Metohiju je rekao da po Ustavu Srbije ima prava politicko- teritorijalne autonomije, uz uverenje da se otvorenim bezuslovnim dijalogom sa predstavnicima albanske i drugih manjina koji u Pokrajini zive mogu naci najbolja resenja za ostvarivanje ljudskih i gradjanskih prava po najvisim standardima UN, OEBS i Saveta Evrope.

“Srbija pravi jasnu razliku izmedju terorista i terorizma na jednoj, i pripadnika albanske nacionalne manjine, na drugoj strani. Terorizam prema gradjanima, pripadnicima srpskog i crnogorskog naroda, Albancima i policiji na Kosovu i Metohiji predstavlja klasicno nasilje. Sve pokusaje separatizma, secesionizma i terorizma vlada ce suzbijati svim legitimnim merama kako to rade sve drzave u svetu koje se suocavaju sa ovim zlom. Nacionalne manjine treba da koriste sva prava po najvisim medjunarodnim standardima, ali nigde u svetu, pa ni kod nas, one ne mogu biti osnov za prekrajanje drzavne teritorije", rekao je Marjanovic.

Prvi je reagovao Dragan Veselinov, ocenivsi da se ne moze glasati ni za ovakav programa ni za sastav vlade koja nastavlja staru politiku, ni za samog Marjanovica koji nije razgovarao sa predstavnicima koalicije “Vojvodina", trece snage u Vojvodini. Marjanovicu je zamerio sto nije podneo ostavku na mesto direktora svog preduzeca koje ima monopol, doprinoseci jacanju plutokratske vladavine u zemlji. Ne zna da su gubici narasli na 10 milijardi dolara, da je spoljno-trgovinski deficit 2,3 milijarde, da je prosecna mesecna neto plata od 120 dolara ispod africkog proseka, da je vise od 80 odsto fiksnog i tekuceg kapitala u drzavnom vlasnistvu, da je proizvodnja u Vojvodini 46,6 odsto niza u odnosu na pre devet gopdina.

Borivoje Borovic (SPO) je trazio da se ne glasa za ministra pravde Dragoljuba Jankovica, predsednika Prvog opstinskog suda u Beogradu koji je nalozio kradju izbora u glavnom gradu. Svojim postavljenjem treba da pokaze da pravosudje ne treba da bude nimalo slobodno, a sam nema ni podrsku svog Kolegijuma.

Prema recina Nenada Canka, koalicija SPS i SRS je kraj ove zemlje u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu. Sporazum o obrazovanju je legitimacija republike Kosovo, a prica o svojinskoj transformaciji je prica o daljoj kradji ove drzave, naroda i ostalih koji treba da pune budzet. Od 700 miliona maraka, samo je 50 miliona otislo Vojvodini. Nemojte se iznenaditi ako vas doceka rampa na gazeli, rekao je Canak.

Zarko Jokanovic je podsetio da se Nova demokratija od izbora zalagala za koalicionu programsku vladu sa izrazito evropskom orijentacijom, za skidanje sankcija i resavanje kosovskog pitanja. Nova demokratija smatra da ova koncepcija ne obezberdjuje realizaciju ciljeva, nece dati podrsku ovoj vladi ali ce biti konstruktivna opoziciona stranka.

Za Jozefa Kasu (SVM), vladin program je velika gomila obecanja bez mogucnosti za sprovodjenje, a do predloga i sugestija SVM, Marjanovic nista nije uvazio. “Na dnu smo nizbrdice, ali nismo dostigli maksimalni kraj", primetio je Kasa, isticuci da SVM takvu vladu i njen koncept ne moze da podrzi, nazvavsi ga porazavajucim i katastrofalnim. I Dzemail Suljevic (sa Liste za Sandzak) je primetio da vlada nema nameru da menja stanje u kome caruje klasicni policijski teror, narocito na Sandzaku.

Nista manje nije stedeo vladu ni Milan Mikovic (SPO), izrazivsi sumnju da se sa ovakvim programom mogu postici dobri rezultati. On je upitao Marjanovica da li je predlog da Todorovic bude ministar prosvete potvrda da idemo na ukidanje skola?

DEKLARACIJA O NARODNOM JEDINSTVU

Deobe iz proslosti ostavljene istoriji

Srbiji je potrebna sloga i jedinstvo. Zato... sve deobe iz proslosti ostavljamo istoriji, stoji u Deklaraciji o narodnom jedinstvu koju je usvojila Skupstina Srbije. Obelezja i praznici drzave, ako stoji u Deklaraciji, bice oni simboli i datumi “koji su ukorenjeni u nasu drzavnu i narodnu tradiciju".

Srbi, prema tekstu Deklaracije, nikada nece pristati “da bilo ko ugrozava prava srpskog naroda, suverenitet i teritorijalni integritet Srbije". Odbacuje se svaki pokusaj verske i nacionalne iskljucivosti i sebicnosti.

“Postujuci ljudska prava i slobode i prava nacionalnih manjinaa koje zive u Srbiji, po najvisim medjunarodnim standardima, istvoremeno cemo stititi gradjanska i nacionalna prava i dobra naseg naroda", pise u Deklaraciji. Politicke razlike, kako je usvojeno, ne smeju biti prepreka ubrzanom razvoju i reformama vec podsticaj.

Za Srbiju i Crnu Goru se navodi da su “dva imena za isti koren, istorijsku teznju i sudbinu". “Zbog toga su Srbija i Crna Gora uz Republiku Srpsku ne samo stubovi narodnog jedinstva, nego i izraz narodne zelje za okupljanjem svega sto istorijski, politicki, privredno, duhovno, etnicki, kulturno i u svakom drugom pogledu ne moze biti razdvojeno, a pogotovu ne suprotstavljeno", kaze se u tekstu i zakljucuje da je SRJ drzavotvorni izraz i najcelovitija potvrda narodnog jedinstva.

Na kraju Deklaracije se istice da “ovo vreme, drzavni i nacionalni ciljevi nalazu da sve politicke stranke i svi drugi subjekti donose odluke koje ce ujedinjavati, mobilisati i usmeravati narodnu slogu za napredak Srbije i dobro svih u Srbiji".

Posle jednocasovne pauze vecinom glasova usvojena je Deklaracija o narodnom jedinstvu unatoc protivljenju poslanika Srpskog pokreta obnove. Ivan Kovacevic je, naime, obavestio poslanike da SPO nece glasati za ovaj dokument jer su iz njega izbacene, kako je rekao, dve kljucne stvari iz teksta Deklaracije o nacionalnom pomirenju, ciji je autor Vuk Draskovic.

Prema Kovacevicevim recima, izostao je deo u kojem se kaze "slava i hvala svima koji su se borili protiv stranih zavojevaca u zavet da nikada vise sami sebi ne budemo neprijatelji" kao i deo u kojem se Skupstina Srbije obavezuje da ce najkasnije dva meseca po usvajanju Deklaracije usvojiti zakone o nacionalnim drzavnim simbolima i praznicima.

"Zar je moguce da ste protiv takve Deklaracije, kad u vladu ulazi SRS, koja se dici svojim cetnickim vojvodama?", zapitao je Kovacevic.

Na ovo je reagovala Gorica Gajevic, sef poslanickog kluba SPS, tvrdeci da je tekst Deklaracije o nacionalnom jedinstvu usaglasen, te da Kovacevic nema dobre informacije od predsednika svoje stranke. Prema njenim recima, Draskovic je, naime, potpisao 17. marta tekst usaglasene Deklaracije. Sto se tice zakona o nacionalnim drzavnim simbolima i praznicima, to su prateci dokumenti Deklaracije, dodala je Gorica Gajevic.

Izlazeci ponovo za govornicu, Kovacevic je rekao da i on, kao i Gorica Gajevic, moze pokazati papir sa potpisom predsednika Srbije Milana Milutinovica ispod kompletnog teksta Deklaracije, u kojem su sadrzana i dva sada izbacena stava. "Taj faksimil ce biti objavljen u novinama", zakljucio je Kovacevic.

Ponovo reagujuci na Kovacevicevu tvrdnju Gorica Gajevic je rekla: "Volela bih da ste pokazali taj dokument, narocito onaj koji se odnosi na datum posle 17. marta. Gospodin Vojislav Mihajlovic, potpredsednik Narodne skupstine Srbije je licno ovo pismo urucio predsedniku Marjanovicu".

Deklaracija je zatim usvojena sa 160 glasova za i 13 glasova protiv.

Izvestaci: M. Torov,
O. Mamuzic, J. Kisic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /