sreda, 25. mart 1998.

AMERICKA ISCEKIVANJA OD DANASNJEG SASTANKA KONTAKT GRUPE U BONU

SAD odlucne da se izbore za kaznjavanje Milosevica

Nagovestena spremnsot SAD da i jednostrano ide na kaznjavanje Srbije za slucaj da taj americki zahtev ne dobije danas u Bonu jednoglasnu podrsku Kontakt grupe

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

Americki mediji imali su juce dve vesti sa Kosova (za one koje to zanima) - jednu dobru i jednu losu. Ona prva je iz izvora Asosijeted presa i glasi da je lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova, po svemu sudeci, podlegao americkom pritisku da odustane od zahteva za medjunarodnim posrednistvom i da, umesto toga, bez daljeg oklevanja pocne pregovore sa srpskom stranom.

Ti pregovori, kako se nagovestava, bili bi pod posebnom lupom medjunarodne javnosti, a u ekipi albanskih pregovaraca sa Kosova (opet prema AP) nalazice se najblizi Rugovin saradnik Fehmi Agani, zatim njegov politicki rival Adem Demaci, ugledni nezavisni novinar Veton Suroi, lideri studentskog pokreta - ali ne i sam predsednik Demokratskog saveza Kosova. Rugova ce - prema ovim informacijama iz Pristine - sesti za pregovaracki sto jedino ako se nasuprot njemu bude nalazio predsednik SRJ Slobodan Milosevic.

Druga od ove dve kosovske vesti, medjutim, moze da potre ovu prvu. Americki radio i globalna mreza CNN izvestili su, naime - pozivajuci se na izvore iz Rugovinog DSK (informacije koje, kako se naglasava, nisu juce potvrdjene i od nezavisnih posmatraca) - da su jake policijske snage opkolile tri albanska sela u regionu Decana, nedaleko od granice prema Albaniji, i da se sa tog porpirsta cuju “teske detonacije, koje podsecaju na artiljerijsku paljbu".

“Da li je u pitanju novi Milosevicev izazov medjunarodnoj zajednici ili propagandni manevar albanske strane, uoci ministarskog sastanka Kontakt grupe u Bonu?" - zapitao se tim povodom izvestac Nacionalnog radija, ostavljajuci nas (zasad) bez odgovora na ovu dilemu.

Americki elektronski mediji, inace, procenjuju u prvim reakcijama da bi sastav nove srpske vlade, objavljen juce u Beogradu, mogao da znaci i nagovestaj Miloseviceve spremnosti da na Kosovu ispuni prakticno sve zahteve koje mu je u poslednjih petnaestak dana postavila medjunarodna zajednica, predvodjena SAD. “Ukljucivanjem radikala u vladu, Milosevic je dobio manevarski prostor koji mu je potreban za trazeni sporazum sa Albancima na Kosovu, a da se na drugoj strani ne izlozi udaru srpskih nacionalista" - culo se na tu temu u jednom radio izvestaju, uz pominjanje nekih od poruka koje su u ponedeljak lansirane u Pristini, posle objavljivanja informacije o saglasnosti Beograda da pocne da sprovodi sporazum o obrazovanju na Kosovu.

Cela ta kosovska situacija, medjutim, bice nesto jasnija posle danasnjeg sastanka ministarske sestorke Kontakt grupe u Bonu - sastanka na koji predstavnici SAD dolaze odlucni u nameri da se izbore za kaznjavanje Milosevica zbog izvrdavanja obaveza koje su mu postavljene 9. marta. “Beogradske vlasti i dalje ignorisu kljucne zahteve Kontakt grupe. Srpske snage bezbednosti na Kosovu jos dublje se ukopavaju, umesto da se povlace iz te oblasti. Potrebno je da medjunarodna zajednica zadrzi respektujuci pritisak na Beograd, kako bi se time okoncala represija i vratio autonomni status Kosovu" - izjavila je drzavni sekretar Medlin Olbrajt americkim novinarima koji je prate na evropskoj turneji, nagovestavajuci spremnost SAD da i jednostrano ide na kaznjavanje Srbije, za slucaj da taj americki zahtev ne dobije danas u Bonu jednoglasnu podrsku Kontakt grupe.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /