sreda, 25. mart 1998.

JUCE POCEO 11. KONGRES SAVEZA SINDIKATA SRBIJE

Poziv na saradnju i solidarnost

Kongres poceo osporavanjem Statuta zbog kontradiktornosti. Branislav Canak, predsednik UGS “Nezavisnost" u pismu pozeleo da se SSS izvuce iz ljusture i otvori za sindikalni pluralizam

Beograd.- Jedanaesti Kongres Saveza sindikata Srbije, juce, prvog dana rada, otpoceo je zahtevom Stevana Ubovica, sindikaliste iz Zrenjanina koji je upozorio da raspravu i usvajanje Statuta SSS “valja skinuti sa dnevnog reda."

- Dokument je kontradiktoran, pun protivrecnosti, a nije bio ni na javnoj raspravi i zato smatram da bi ga trebalo vratiti u proceduru. Jednino tako on bi mogao, naknadno, biti pripremljen za usvajanje, rekao je Ubovic. O ovom predlogu delegati su glasali, ali vecina od 484 njih smatrala je da bi se o ovom dokumntu izjasnjavanje moralo okoncati na - Kongresu.

Pozdravljajuci ucesnike Kongresa, Dragan Radulovic, predsednik Veca Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije pozvao je sve ovdasnje sindikate na saradnju i solidarnost i porucio da je vise tolerancije i uvazavanja bilo unutar raznih poitickih koalicija nego medju sindikatima. Za akciono jedinstvo svih sindikata zalozio se i Danilo Popovic, predsednik VSS Crne Gore, a Dragan Milovanovic, celnik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, poziv da bude gost Kongresa, protumacio je kao “prvi pozitivni znak da se nesto menja na planu medjusindikalne saradnje." Umesto gostiju iz UGS “Nezavisnost", na Banovicevu adresu stiglo je pismo Branislava Canka, celnika ovog sindikata u kome, izmedju ostalog, porucuje da ne prihvata poziv, jer takvi pozivi se salju “iskljucivo prijateljskim organizacijama sa kojima se razvijaju odnosi punog postovanja i sindikalne solidarnosti." On je samostalcima zamerio da neprekidno napadaju “Nezavisnost" koja zeli da ovaj Kongres “izvuce SSS iz ljusture i otvori ga za sve ono sto znaci zdrav sindikalni pluralizam."

Poziv da se delegatima obrati i pozdravi ih i neko od predstavnika Vlade ili Privredne komore, ostao je bez odgovora, pa je za govornicu izasao Tomislav Banovic, predsednik Veca SSS. Pored nabrajanja svih uspeha i neuspeha sindikata, kao i zadataka, od kojih ce najvazniji biti zastita radnickih prava u procesu privatizacije, on je naglasio da je ovaj sindikat “konacno izgradio partnerski odnos prema Vladi i Komori."

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /