sreda, 25. mart 1998.

PLAVSIC PROTESTOVALA KOD VESTENDORPA

“Nezakonita hapsenja bosanskih Srba"

Banjaluka, Beta. - Predsednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavsic protestovala je juce kod visokog predstavnika za Bih Karlosa Vestendorpa zbog “ucestalog i nezakonitog" hapsenja bosanskih Srba od strane policije Federacije BiH".

“Kao osobu nadleznu za unapredjenje postovanja ljudskih prava obavestavam vas da policija Federacije BiH hapsnjem Srba flagrantno krsi Dejtonski sporazum", navodi se u pismu Plavsiceve Vestendorpu. Predsednica RS u pismu navodi hapsenja Gorana Vasica i Slavise Laleta 6. februara u Srpskoj Ilidzi, Miomira Tepesa i Dragana Lukica 21. marta, kao i jucerasnje hapsenje Dragana Pejica i Dragana Dragica.

“Osobe protiv kojih nije podignuta opruznica od strane medjunarodnog Tribunala mogu biti uhapsne ili pritvorene zbog ozbiljnog krsenja medjunarodnog humanitarnog prava, samo u skladu sa prethodno izdatim sudskim nalogom, poternicom ili optuznicom", istice se u pismu Biljane Plavsic.

Ona je zatrazila od visokog predstavnika da se gradjani Republike Srpske puste na slobodu i izruce vlastima RS".

IZJAVA LAJEMA MEKDAUELA

Medjunarodna policija nije zvanicno obavestena o hapsenju

Sarajevo, FoNet. - Portparol IPTF i UN Lajem Mekdauel izrazio je juce zabrinutost zbog cinjenice da policija Kantona Sarajevo nije obavestila IPTF da je uhapsila Dragana Pejica, kojeg vlasti Federacije BiH optuzuju da je navodno pocinio ratni zlocin. “I o hapsenju Milomira Tepesa informisani smo sa 24 casa zakasnjenja. Nadamo se da kantonalna policija nece ubuduce kriti takve infomacije od UN", istakao je Mekdauel.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /