sreda, 25. mart 1998.

Reagovanja povodom formiranja nove Vlade Srbije

VUK DRASKOVIC, PREDSEDNIK SPO

Pocetak nove izolacije Srbije

Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Draskovic izjavio je danas da ce se vrlo brzo pokazati da ce nova Republicka vlada gurnuti Srbiju u jos dublju izolaciju. “Voleo bih da nisam u pravu, ali se plasim da je koalicija socijalista s Vojislavom Seseljem pocetak zaista teskih dana za nasu drzavu i narod", rekao je Draskovic agenciji Beta povodom danasnjeg izbora nove Vlade Srbije. “Seseljeva stranka je zagovarala tvrd kurs prema Americi i ostalim zapadnim silama, okretanje ka Kini i pesnicu ka Kosovu i Metohiji", rekao je Draskovic i istakao da je u SPS prevagnula volja onih “kojima je blizi kurs Vojislava Seselja".

Draskovic je kao netacnu nazvao izjavu novog-starog premijera Mirka Marjanovica da socijalisti nisu mogli da se dogovore sa SPO jer je previse trazio. Prema njegovim recima, spor izmedju SPS i SPO nije “nastao oko ministarskih mesta", vec oko “pitanja svih pitanja - kojim putem da ide Srbija". “Socijalisti su se iz trgovackih razloga odlucili za Seselja", rekao je Draskovic. On je dodao da je “pre desetak dana" trazio da se u slucaju ulaska SPO u Vladu potpise sporazum koji je postignut na konsultacijama s predsednikom Srbije Milanom Milutinovicem, a koji je sadrzao i stavku da ce se do kraja postovati izvestaj Felipe Gonsalesa.

“Tog trenutka kao da je neko bacio bombu u vrh SPS. Socijalisti su se tada okrenuli ka Seselju, koji je sve vreme s njima vodio paralelne razgovore", rekao je lider SPO. “Moguce je da ce se desiti i cudo, pa ce Seselj na vlasti zaista uspeti da uspostavi zajednicke granice Srbije i Nemacke, kao sto je obecavao u izbornoj kampanji. Moguce je da ce problem na Kosovu biti resen proterivanjem Albanaca preko Prokletija", rekao je Draskovic. On je naglasio da je tokom pregovora u vrhu SPS bilo onih koji su za korenite reforme i saradnju s EU i SAD, za ozbiljan dijalog s kosovskim Albancima i za nacionalno pomirenje u srpskom narodu. “Zahvaljujuci tim ljudima, usaglasena je deklaracija o narodnom jedinstvu koju Skupstina Srbije danas treba da usvoji", rekao je Draskovic. Na pitanje da li je razocaran, Draskovic je odgovorio: “Ne. Ni najmanje", ali je istakao da je “veoma zabrinut za sudbinu ove zemlje i ovog naroda". “Neverovatno je kako se sve ponavlja i uvek onaj koji odlucuje - izabere najgore resenje", rekao je Draskovic agenciji Beta.

PREDSEDNISTVO DEMOKRATSKE STRANKE

Najnazadnija vlada u Evropi

Danas je Srbija dobila najnazadniju vladu u Evropi a mozda i u svojoj istoriji - stoji u saopstenju Informativne sluzbe Demokratske stranke.

Srbiji su danas preko potrebne drzavne, ekonomske i socijalne reforme kao i vlada sposobna da ih sprovede. Vlada socijalista i radikala nije sposobna da sprovede reforme, ona ce ubrzati ekonomsko propadanje drzave, povecati medjunarodnu izolaciju i omoguciti nastavljanje katastrofalne nacionalne politike Slbodana Milosevica.

Ipak, uprkos svom beznadju koje ova vlada donosi gradjanima, cin njenog sastavljanja uklanja svaku dilemu koja je do sada postojala u srpskoj politici. Gradjani danas mogu da biraju samo izmedju rezima Slobodana Milosevica i Demokratske stranke koja mu je suprotstavljena.

DRAGAN VESELINOV, PREDSEDNIK KOALICIJE “VOJVODINA"

Formirana ratna vlada

Danas je formirana ratna vlada Republike Srbije. Ova vlada preti propascu drzave Srbije. Ugrozen je mir i bezbednost svih gradjana. Sledi napad na slobodu stampe i na prava gradjana. Ulazimo u fizicki sukob s Albancima na Kosovu i preti nam svetska vojna intervencija protiv Srbije. Vec sutra mozemo ocekivati obnovu ekonomskih i politickih sankcija. Sve nacionalne manjine danas u Vojvodini drhte. Bugarska, Rumunija, Madjarska, Hrvatska i Slovacka od danas ce dici stepen politicke pozornosti prema Srbiji. Obruc se steze.

Mi cemo i dalje podrzavati demokratske promene u Srbiji i za vojvodjansku samostalnost u njoj.

VESNA PESIC, PREDSEDNIK GSS

Kontinuitet beznadja

Gradjani Srbije dobili su danas Vladu koja garantuje kontinuitet beznadja, siromastva i dalje izolacije nase zemlje, izjavila je Vesna Pesic, predsednica Gradjanskog saveza Srbije i napomenula: “Danasnji izbor Vlade svojevrsna je poruka svetu da vladajuci rezim ne haje za izolaciju i sankcije, a onima koji izlaze na nelegitimne izbore, da pod ovom vlascu nema uslova za demokratske promene".

“Maske su pale, socijalisti i radikali nastavljaju zajednicku igru, dok je drugi rezimski rezervni igrac, Vuk Draskovic, za sada ostao na klupi, preuzevsi Seseljevu ulogu, kaze Pesicka i ocenjuje da Draskovic “sada visi u vazduhu - niti je usao u Vladu, niti moze da se vrati u demokratsku opoziciju".

“Kontinuitet lopovske vlasti simbolicno pokazuje i izbor novog ministra pravde. Dosadasnji predsednik Prvog opstinskog suda, Dragoljub Jankovic, dobio je nagradu za pokusaj izborne kradje privremeno zaustavljen Leks specijalisom".

SAOPSTENJE DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE

Formalizovana dugogodisnja saradnja

Novostvorena koalicija levice i radikala, ciji je rezultat nova vlada Mirka Marjanovica, nece biti u stanju da resi nijedan problem s kojim se Srbija suocava. Program koji je premijer danas izneo nije samo spisak lepih zelja kao pre cetiri godine. To je spisak koji su ili pravili potpuno naivni i neuki ljudi, ili je samo takvim ljudima namenjen. Jos jednom se pokazalo da se sa socijalistima moze praviti koalicija jedino ako se bezuslovno prihvati njihov program. To je pouka za one koji nevestu trgovinu opozicionim statusom pokusavaju da prikriju toboze programskim razlozima.

Sada se gubi svaka iluzija da su radikali protivnici socijalistickog rezima, jer je novom vladom samo formalizovana njihova dugogodisnja saradnja. Jasno se pokazalo da su sve radikalske price o zloupotrebama socijalisticke vlasti i kritizirske ocene socijalisticke nacionalne politike bile samo isprazna demagogija. Jasno je, medjutim, i da je socijalistima ova koalicija bila potrebna da dobiju alibi za dalje prenebregavanje nacionalnih i drzavnih interesa.

SONJA BISERKO, PREDSEDNIK HELSINSKOG ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA U SRBIJI

Nastavak nasilja

Ulazak radikala u novu Vladu Srbije pokazuje da ovaj rezim nije odustao od daljeg zaostravanja situacije u Srbiji. Dobro su poznate aktivnosti Vojislava Seselja u akcijama etnickog ciscenja u Srbiji, ali i na svim tzv. srpskim teritorijama. Istrajavanje radikala na tihom etnickom ciscenju, posebno od kada je ova partija dosla na vlast u Zemunu, ozbiljni su pokazatelji da ce rezim nastaviti sa svojom politikom zaokruzivanja etnicki ciste Srbije. Skorasnje izjave radikala o Kosovu dodatno ukazuju da ce “dijalog" na Kosovu biti nasilan. Ulazak radikala u Vladu Srbije je veoma jasan signal svetu da Slobodan Milosevic ne odustaje od svoje ratne politike, i da u koaliciji s vodjama paravojnih jedinica trazi mogucnost da spreci bilo kakvo otvaranje Srbije prema svetu koje bi u sustini ugrozilo njegovu vlast. Sve su indikacije da ce ovaj rezim resenje svojih problema traziti u novim konfliktima.

Sastav nove vlade uticace i na odluku Kontakt grupe, koja se sutra sastaje u Bonu, i moze imati presudan uticaj na uvodjenje novih sankcija. Time se umanjuje i znacaj upravo potpisanog protokola o sprovodjenju sporazuma o obrazovanju na Kosovu.

ZARKO KORAC, PREDSEDNIK SOCIJALDEMOKRATSKE UNIJE

Pobeda nacional-socijalizma

Formiranje Vlade Srbije, u kojoj su se nasli predstavnici takozvane “leve" koalicije zajedno s predstavnicima Srpske radikalne stranke, oznacava otvoren pocetak nacional-socijalisticke ere u unistavanju nase zemlje. Vlada ciji je potpredsednik Vojislav Seselj, osumnjicen za ratne zlocine, svom narodu moze samo da ponudi put u potpunu medjunarodnu izolaciju. Vlada ciji su clanovi nesrpskom stanovnistvu Srbije pretili klanjem zardjalom kasikom, kosovski problem moze samo da pretvori u krvavi rat i konacno izazove stranu vojnu intervenciju.

Gradjani Srbije, pred nama su teski i sumorni dani! Organizujmo se u borbi protiv nacional-socijalizma koji ce unistiti nasu buducnost.

SAOPSTENJE NOVE DEMOKRATIJE

Bicemo konstruktivna opozicija

Nova demokratija se zalagala za obrazovanje koaliciono-programske vlade od stranaka demokratske levice, demokratske desnice i demokratskog centra, koja bi kao svoje osnovne ciljeve imala: skidanje spoljnog zida sankcija, dalju ekonomsku i politicku demokratizaciju i jasnu evropsku politiku. Nas koncept nije prihvacen i Nova demokratija nije mogla da ucestvuje u ovoj vladi sa Seseljevim radikalima.

Nova demokratija ce biti konstruktivna opozicija koja ce se odredjivati prema svakom predlogu Vlade u zavisnosti od njegove saglasnosti s programskim opredeljenjima Nove demokratije i realnim nacionalnim i drzavnim interesima.

U skladu s dobrim parlamentarnim i demokratskim obicajima, Nova demokratija ce dati Vladi “100 dana" da se organizuje i pokaze prave rezultate.

Novoizabranim clanovima Vlade cestitamo na izboru i zelimo im uspeh u obavljanju odgovornih duznosti u novoj Vladi.

VLADAN BATIC, PREDSEDNIK DEMOHRISCANSKE STRANKE SRBIJE

Teranje inata svima

Ekspoze Mirka Marjanovica najvise podseca na ovu narodnu: Trla baba lan da joj prodje dan. Petnaestog marta 1994. godine Mirko Marjanovic je u svom tadasnjem ekspozeu obecao: pravedno resenje za srpski narod u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini, rast proizvodnje, poboljsanje standarda, otvaranje perspektiva mladim generacijama, afirmacija instituta pravne drzave i institucija demokratske vladavine.

Nista od obecanog nije ispunjeno. Naprotiv, vlada Mirka Marjanovica proizvodila je gubitke i poraze, bruku i sramotu.

Navodi iz ekspozea su samo spisak lepih zelja, sarena laza, slatka prevara. Sa ovakvom vladom, u kojoj su sada ruku pod ruku komunisti i fasisti, Srbiji i srpskom narodu nikako ne moze biti bolje. Ovo je teranje inata i gradjanima Srbije i citavom svetu.

Jedina srecna okolnost je sto takva vlada nece dugo trajati, jer zbog pritiska medjunarodne zajednice i na srpsku i albansku stranu, najkasnije do kraja septembra, bice odrzani vanredni izbori na svim nivoima. Krajnje je vreme da se umesto crveno-crne koalicije s kojom Srbiji preti propast, najzad uspostavi demokratska vlast.

VOJISLAV SESELJ, LIDER SRS I POTPREDSEDNIK VLADE

Insistirali smo da SPO udje u Vladu

Vojislav Seselj, juce izabrani potpredsednik Vlade Srbije, izjavio je u pauzi skupstinskog zasedanja da je nova vlada kvalitativno i kvantitativno formirana tako da odgovara odnosu snaga u republickom parlamentu.

“Usaglasen je program, usaglasili smo se i oko teksta Deklaracije o nacionalnom jedinstvu. Mi smo insistirali da Srpski pokret obnove udje u Vladu, ali su oni bili protiv naseg ulaska", rekao je Seselj.

O. M.

DRAGOR HIBER, PREDSEDNIK IO GSS

Lazni partizani i cetnici

- Takozvana vlada nacionalnog jedinstva i vlada kontinuiteta ucinila je da spadnu mnoge maske u politickom zivotu Srbije. Sada je svima jasno zasto se Seselj nije protivio izbornoj kradji na predsednickim izborima i ko je s kim i kako trgovao. Vuku Draskovicu ostaje Seseljova uloga omiljenog opozicionara i zadatak da rusi opoziciju - rekao je Dragor Hiber, predsednik IO GSS i dodao:

“Istovremeno, ova vlada je poruka svetu pred zasedanje Kontakt grupe, a ona glasi - sa svetom ne zelimo da imamo nista, sankcije nas ne interesuju, narod moze da jede korenje, sto mu je davno i obecano, a mi cemo nastaviti s pljackom. Uostalom, ministar pravde je u tom pogledu pokazao svoju vestinu oduzimajuci mandate na nacin koji je i Milosevica naterao da donese Leks specijalis. Po proceni GSS pocinje zavrsni cin drame, a na demokratskim snagama je da ucine sve sto mogu da umanje tragican epilog. Ocekujemo vladu koja nece dugo trajati, koja ce vladati krupnim recima, koja ce biti nemocna da se uhvati u kostac s bilo kojim problemom Srbije".

Na pitanje o buducnosti SPO, Hiber je rekao: “Pogresno kalkulisuci, ostali su ni na nebu ni na zemlji. Draskovic ce pokusati da se vrati u opoziciju, ali i kada bi taj njegov pokusaj bio iskren, to ne moze da ucini drugacije nego ratom protiv demokratske opozicije. Objektivno on ostaje Milosevicev zarobljenik i duznik. Propala je njegova ideja o takozvanom nacionalnom sporazumu. U vladi su lazni partizani i lazni cetnicki vojvoda".

Z. M. J.

RASIM LJAJIC, PREDSEDNIK SDA

Razgolicena politika JUL-a i SPS-a

- Sada je konacno razgolicena politika Jugoslovenske levice i Slobodana Milosevica koji je iskoristio Kosovo da svoje politicko-radikalno cedo ponovo i jos jace prigrli. Time je do kraja demistifikovao svoju vlast i najavio fasizaciju Srbije. Sada je to jasno i politickim daltonistima. Posledice ovakvog poteza trpecemo svi, Jugoslavija ce jos vise biti izolovana, izostace finansijska pomoc iz inostranstva, pojacace teznje za osamostaljenje Crne Gore, a zahtev kosovskih Albanaca za samostalnoscu naici ce na vece razumevanje medjunarodne zajednice. Predsednik SRJ dotakao je dno i do apsurda doveo svoju politiku - kaze predsednik SDA Rasim Ljajic.

Z. P. Z.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /