sreda, 25. mart 1998.

DELIMICNO USVOJENI ZAHTEVI PROFESORA I DJAKA PANCEVACKE GIMNAZIJE

Strajk se nastavlja

U ponedeljak, u kasnim popodnevnim satima, sa faksa Ministarstva prosvete na faks pancevacke Gimnazije “Uros Predic", bez ikakvog obrazlozenja i objasnjenja, “pusten" je predlog plana upisa ucenika u prvi razred juznobanatskih srednjih skola u narednoj skolskoj 1998/99. godini, na kojem se, za razliku od nedavno dostavljenog, nalazi i ime ove skoe.

Ovom i ovakvom faks-porukom, kazu u Sindikatu i Forumu ucenika gimnazije, ministar Jovo Todorovic nije ispunio nijedan od profesorskih i djackih zahteva. Naime, i jedni i drugi su trazili, sto nije ucinjeno, da im se pismeno objasni zasto i kako je doslo do “brisanja" ove skole iz famoznog plana upisa, a pored toga, ministar se nije izjasnio o zahtevu za ponistavanje odluke o smenjivanju direktorke Smiljke Jarkovacki i, posebno, o davno postavljenim sindikalno-strajkackim zahtevima. Prema tome, saopstili su profesori i djaci, strajk i protest se nastavljaju.

M. M.

U MINISTARSTVU PROSVETE SRBIJE SLUCAJ PANCEVACKE GIMNAZIJE OCENJUJU KAO NESPORAZUM

Gimnazija “nemirne savesti"

Prema informaciji iz Ministarstva prosvete Srbije, u pancevacku gimnaziju je stigao nacrt predloga po kome ce u narednu skolsku godinu ova skola moci da upise 256 ucenika prvog razreda. Medjutim, to po obrazlozenju visokih prosvetnih funkcionera, ne znaci da ce ova inicijativa biti usvojena, jer konacnu odluku donosi vlada u maju. Tek nakon usvajanja ovog dokumenta stampace se i konkurs za upis srednjoskolskih brucosa.

Celu zbrku sa upisom u pancevacku gimnaziju u Ministarstvu objasnjavaju kao nesporazum u kome je kolektiv skole “Uros Predic" pokazao da “nema mirnu savest". “Nastavnici i profesori samo su iskoristili guzvu jer mi nismo znali da li u predstojecem upisnom roku Gimnazija “Uros Predic" treba da upise cetiri, pet, sest ili osam odeljenja, jer nismo mogli da planiramo broj djaka posto se u ovoj skoli mesecima radi u nemogucim uslovima", tvrde u Ministarstvu prosvete.

“Zaposleni u ovoj gimnaziji prosle godine nisu odradili 50 radnih dana izgubljenih za vreme strajka, a od 1. oktobra rade skraceno po 30 minuta. U martu nisu hteli da prime prosvetne nadzornike. Mi to tumacimo cinjenicom da nisu hteli da se vidi kako i koliko rade sa djacima. Nama se u Ministarstvu svakodnevno javljaju uznemireni roditelji koji strahuju da njihova deca nece moci da prodju na predstojecim prijemnim ispitima za fakultet, jer nemaju dovoljno znanja", tvrde prosvetne vlasti.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /