sreda, 25. mart 1998.

TATJANA SAMOILOVA, GOST JUGOSLOVENSKE KINOTEKE

Volim svoju Anu Karenjinu

Zvezda ruskog, odnosno sovjetskog filma, glumica Tatjana Samoilova ovih je dana gost Jugoslovenske kinoteke i juce joj je urucena Plaketa koju ova institucija dodeljuje izuzetnim filmskim stvaraocima sveta. Nasoj publici Samoilova je najbolje poznata po ulogama ruskoj ekranizaciji “Ane Karenjine", gde je igrala cuvenu literarnu junakinju, i delu Mihaila Kalatozova “Zdralovi lete", gde je imala takodje nezaoboravno ostvarenje, za koje je dobila i specijalnu nagradu u Kanu. Ovaj film u je cast znacajne gosce juce prikazan u Muzeju kinoteke.

Tatjani Samoilovoj je ovo prva poseta Beogradu i kaze da je bila veoma srecna kada su joj, dok je setala gradom, ljudi prilazili da je pozdrave, prepoznavsi je iz nekih davnih filmova. Profesionalno je i danas aktivna mada, kako je sama rekla, aktuelna situacija u ruskoj kinematografiji vrlo nevesela. Upravo je angazovana u jednom italijanskom projektu, pod naslovom “Kontesa". Novinarima je juce u Muzeju kinoteke rekla da poznaje i ceni rad mnogih nasih autora, kao i nasu glumacku skolu, te da joj je zao sto nije nikada imala priliku da saradjuje s nekim od njih.

Upitana da li je videla najnoviju, americku filmsku verziju “Ane Karenjine", sa Francuskinjom Sofi Marso u naslovnoj ulozi, Tatjana Samoilova je, bez lazne skromnosti, odgovorila: - Videla sam i nisam odusevljena. Mozda zato sto suvise volim svoju Anu Karenjinu. Mislim da glumica koja nije Ruskinja ne moze do kraja da iznese taj lik.

R. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /