sreda, 25. mart 1998.

DODELJENE NAGRADE “OSKAR" AKADEMIJE ZA FILMSKU UMETNOST SAD

“Titanik" uplovio u svoju luku

Mega hit Dzejmsa Kamerona dobio priznanja za reziju i film godine, kao i jos devet “Oskara" u ostalim kategorijama. Najbolji glumci u filmu “Dobro, da ne moze bolje" (Dzek Nikolson i Helen Hant), za epizodne uloge nagradjeni Robin Vilijams i Kim Besinger. Holandski “Karakter" najbolji inostrani film

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

Kameronov “Titanik" naleteo je pretprosle noci na nekoliko holivudskih santi (“Dobro, da ne moze bolje" i “Poverljivo L. A."), ali je na kraju pobedio sudbinu i pod punim svetlima uplovio u svoju oskarovsku luku. Krug je zatvoren: najskuplji film na svetu napravio je prvo najvecu zaradu u istoriji (dosad se nakupilo preko 1,2 milijarde dolara prihoda), a u ponedeljak uvece izjednacio je i rekord s 11 osvojenih “Oskara", koji je legendarni “Ben Hur" drzao jos od 1959. godine.

Film na koji kritika ima nekih ozbiljnih primedbi - za razliku od publike koja ga vec puna tri meseca neprikosnoveno drzi na celu liste najgledanijih - dobio je i najvise glasova preko 5.300 clanova Americke akademije za filmsku umetnost. Na preksinocnoj, 70. ceremoniji ove vrste u Los Andjelesu, “Titanik" se okitio statuetom filma godine, dok je Dzejms Kameron poneo “Oskara" za reziju - posto se pre toga na bini izredjala maltene kompletna ekipa njegovih saradnika zaduzenih za tehnicke poslove, uz Selin Dion koja je iznela muzicku temu filma.

Celuloidni ep poput ovog Kameronovog mogao je da doceka zasluzeno proglasenje za ostvarenje godine, a da sva glumacka priznanja odu u narucje konkurenciji. Najvecu santu na toj oskarovskoj pucini predstavljao je za “Titanik" ove martovske noci sarmantni film “Dobro, da ne moze bolje", koji se na kraju pozlatio i u muskoj i u zenskoj konkurenciji. Dzeku Nikolsonu bio je to treci “Oskar", a Helen Hant (novoj ljubimici americke publike) prvenac, koji ce se posebno pamtiti i po tome sto ga je trebalo osvajati u nadmetanju s cetiri izuzetne predstavnice engleske glumacke skole.

Na kraju je ispalo onako kako se i predvidjalo u vecini ponedeljnickih prognoza: Engleskinje su podelile medju sobom glasove clanova Akademije i ostale iza Hantove, dok se na primeru zlosrecnog Kameronovog broda po ko zna koji put potvrdila oskarovska istina da je za najbolji film potrebno jos ponesto pored najboljih glumaca. “Titanik, kad je vec o tome rec, nije ih imao ni medju epizodistima: za najbolju musku sporednu ulogu nagradjen je briljantni Robin Vilijams (“As Good as It Gets"), dok je medju glumicama to priznanje, takodje zasluzeno, ponela neunistiva Kim Bejsinger (“Poverljivo, L. A."), dok je film “Do gole koze" dobio samo “Oskara" za muziku.

U konkurenciji inostranih filmova, “Oskara" za 1997. poneo je holandski “Karakter", dok su nagradu za originalni scenario podelili Met Dejmon i Ben Aflek (mladi 25 i 27 godina) za “As Good as It Gets", u kome su, isto tako, bili i zapazeni partneri nagradjenog Robina Vilijamsa.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /