sreda, 25. mart 1998.

PETAR JANJATOVIC - "ILUSTROVANA YU ROCK ENCIKLOPEDIJA 1960-1997." (Geopoetika 1998)

Izmedju ambicija i mogucnosti

Knjiga "Ilustrovana YU ROCK enciklopedija 1960-1997" beogradskog rock spisatelja Petra Janjatovica prvo je delo te vrste kod nas, pa mu se zbog toga mora suditi sa popustom i simpatijama, uprkos brojnim manjkavostima. Prevelika zelja autora da uradi nesto kapitalno i vredno odvela ga je na klizav teren pretencioznosti, koja je mozda mogla da se otkloni drugacijim nazivom knjige. Almanah, imenik ili sentimentalni YU rock recnik kao moguci naslovi omogucili bi Janjatovicu da ne menja stil istrazivanja i pisanja.

Petar Janjatovic je prisutan u domacem rock miljeu vec duze od dve decenije. Njegova komunikativnost i ljudska toplina ga cine "dobrim duhom" koji krstari jugoslovenskim i evropskim prostorima i kulturama, druzeci se s ljudima i upijajuci rock senzibilitet s raznih izvora. Njegovi putopisni zapisi "Gluvarenja" (objavljivani u raznim magazinima krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih) spadaju u najzanimljivija rock stiva kod nas uopste, jer se ne bave muzikom i izvodjacima direktno, vec prenose senzibilitet autora, ljudi koje je sretao i mesta u kojima je boravio.

Sve gore navedene osobine Janjatovica kao licnosti i spisatelja zapravo su kontraindikovane za rad na delu koje nosi naziv enciklopedija. Pravljenje enciklopedije pre svega podrazumeva timsku organizaciju, iskljucivanje emocija i arbitrarnosti, precizno definisan predmet istrazivanja, metodologiju obrade, uniformnost pisanog oblika, kao i strogu i strucnu proveru svakog izvora, podatka i finalnog proizvoda. Janjatovic u uvodnom tekstu navodi ceo niz relevantnih imena kolega iz posla koji su mu pomogli oko knjige, ali cudi da to nije bio autorski tim enciklopedije. U istom tekstu nudi i krajnje nesuvislo opravdanje za izbegnuti timski rad - kao, kolege su suvise zauzete dnevnim obavezama, pa im on zapravo cini uslugu... Janjatovic se unapred ogradjuje i od materijalnih gresaka, selekcionog kriterijuma, licnih naklonosti i antipatija. A svega toga i te kako ima, a ne bi smelo u jednoj knjizi koja se zove ili pretenduje da bude enciklopedija. Cini se da je u potpunosti izostala strucna redaktura teksta, uprkos tome sto je u knjizi kao redaktor oznacen covek koji bi to mogao da bude.

Glavna mana Janjatoviceve knjige je fasciniranost zapadnim delovima bivse SFRJ, pa su odrednice u enciklopediji dobili gotovo svi garazno-podrumski sastavi iz slovenackih sela, dok su cak i diskografski relevantni sastavi iz srpske provincije izostavljeni. Autor takodje robuje "carsijskim velicinama", koje imaju nekakav znacaj u sirem kontekstu muzike, ali ne spadaju u rock sferu. Kako enciklopedijsku jedinicu moze da ima jedan Goran Vejvoda, ili Tini Varga (producenti), a da je izostavljen jedan Djordje Petrovic? Sta u rock enciklopediji radi jedan Milos Petrovic, ili grupa Hazari? Zasto je izostavljena grupa S.T. R.A. H. ili podatak da je poznati rock novinar Vojislav Pantic svirao sevdah-rock u degutantnoj grupi Jugosloveni?

Kao rock kriticar po vokaciji, Petar Janjatovic bi morao da sto pre odgovori na sva pitanja koja se namecu i otkloni brojne greske u radu, kako bi sacuvao kriticarski i ljudski integritet koji je gradio svih ovih godina. On za to ima snage, iako se po prvi put nalazi u ulozi kritikovanog.

Srdjan D. Stojanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /