sreda, 25. mart 1998.

JOZEF KASA, PREDSEDNIK STRANKE VOJVODJANSKIH MADJARA

Pravo na dvojno drzavljanstvo

U Beogradu se izgovaraju da su prezauzeti Kosovom i formiranjem vlade, ali nasi problemi su se godinama gomilali, pa se vise ne mogu odlagati, kaze g. Jozef Kasa

“Od 30. januara do danas nista se u sustini nije desilo", odgovara Jozef Kasa, predsednik Stranke vojvodjanskih Madjara i gradonacelnik Subotice, na pitanje zasto se sporazum izmedju SVM-a i Slobodana Milosevica ne realizuje.

“Smatram uvredljivim i potcenjivackim sam tok dogadjaja, jer su gospoda neke stvari prenela na Izvrsno vece Vojvodine, a zna se da ono nema nikakvu ingerenciju u resavanju ovih pitanja. Drugo, gospoda koja su ucestvovala u pregovarackom timu, pozivaju se na zauzetost oko Kosova, formiranja vlade i ostalih svakodnevnih problema, sto ja mogu uvazavati. Medjutim, nas totalno ne interesuje kako ce oni organizovati svoje vreme. Ova pitanja su se tokom godina nagomilala i ne trpe odlaganja. Bar ne s nase strane".

Predstavnicima vlasti u Madjarskoj clanovi SVM-a su postavili i pitanje dvojnog drzavljanstva, to jest prava da vojvodjanski Madjari poseduju jugoslovensko i madjarsko drzavljanstvo. Na to je g. Kasa odgovorio:

“Ova pitanja pokrenuli smo zbog toga sto je SRJ ratifikovala ugovor s BiH, i to samo s jedne, nase, strane. Iz toga izvodimo zakljucak po kojem se ne moze imati dvostruki arsin prema gradjanima iste drzave, a iz prakse inace znamo da Hrvatska primenjuje dvojno drzavljanstvo kao i Italija prema Italijanima u Sloveniji i Istri. Medjutim, situacija je dosta slozena, jer van granica Madjarske zivi oko 5.000.000 Madjara tako da ovo pitanje nije tako jednostavno kao sto je u nabrojanim slucajevima. No, to pitanje isto tako ne moze se skloniti pod tepih.

S. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /