sreda, 25. mart 1998.

CETRNAEST EVROPSKIH ZEMALJA PODRZAVA “PETNAESTORICU"

Zemlje partneri EU se prikljucile merama protiv SRJ

Brisel, Beta. - Cetrnaest evropskih zemalja partnera Evropske unije su se prikljucile odluci sefova diplomatija EU od 19. marta da se, zbog neresavanja problema Kosova, uskrati izdavanje viza jednom broju visokih funkcionera Srbije i SRJ, kao i da uvedu embargo na isporuke SRJ oruzja i posebne opreme koja bi se mogla iskoristiti za represiju i terorizam, kao i izvozne kredite za trgovinu i investicije u Srbiju i podrsku vlada za finansiranje projekata privatizacije u Srbiji.

Tome su se, prema saopstenju britanskog predsednistva EU, sada prikljucile i zemlje Srednje i Istocne Evrope, koje imaju status pridruzenog clana EU - Slovenija, Poljska, Ceska, Slovacka, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, kao i Kipar, koji takodje ima ugovor o “asocijaciji" s petnaestoricom. Ovim “restriktivnim merama EU protiv SRJ" su se pridruzile i Norveska, Lihtenstajn i Island, tri zemlje clanice EFTA, koje cine Evropski ekonomski prostor sa zemljama Evropske unije.

Na spisku visokih jugoslovenskih i srpskih funkcionera kojima zemlje EU i 14 partnera do daljnjeg nece izdavati vize zato sto su, kako stoji u odluci od 19. marta, “odgovorni za represivne akcije snaga bezbednosti SRJ na Kosovu", nalazi se deset zvanicnika. Medju njima su i ministar unutrasnjih poslova Srbije Vlajko Stoiljkovic, nacelnik sluzbe bezbednosti Srbije i savetnik za bezbednost predsednika SRJ Jovica Stanisic, nacelnik specijalnih snaga drzavne bezbednosti Frenki Simatovic, kao i sef snaga bezbednosti na Kosovu David Gajic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /