sreda, 25. mart 1998.

KLAUS KINKEL, SEF NEMACKE DIPLOMATIJE

Milosevic mora da povuce snage sa Kosova

“To pokusavamo da ucinimo tako sto cemo Milosevica primorati da povuce snage, a sa druge strane kosovskim Albancima treba da kazemo ’ne budite toliko militantni’", rekao je Kinkel

Oslo, Rojters-AFP. - Izrazavajuci strahovanje zbog mogucnosti izbijanja gerilskog rata na Kosovu, ministar inostranih poslova Nemacke Klaus Kinkel juce je zatrazio od jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica da povuce snage sa Kosova kako bi pomogao da se borbe zaustave.

Uoci danasnjeg sastanka medjunarodne Kontakt grupe u Bonu koji je posvecen situaciji na Kosovu, sef nemacke diplomatije je takodje rekao da bi kosovski Albanci trebalo da ublaze svoje militantno protivljenje Beogradu.

“Kosovo jos uvek nije u plamenu... Prva stvar je da se zaustavi konflikt", rekao je Kinkel na pres- konferenciji posle razgovora sa norveskim ministrom inostranih poslova Kurtom Volebekom u Oslu. “To pokusavamo da ucinimo tako sto cemo Milosevica primorati da povuce snage, a sa druge strane kosovskim Albancima treba da kazemo ’ne budite toliko militantni’", rekao je Kinkel.

“Potrebno nam je takodje i teritorijalno resenje. Nije dovoljno gledati samo na Beograd i Pristinu, moramo da pogledamo na Makedoniju i druge oblasti - moramo da osiguramo da se ne krijumcari oruzje", rekao je Kinkel, dodajuci: “Potrebno nam je i resenje konflikta. To moze biti postignuto samo putem dijaloga koji mora da vodi ka autonomiji ali ne i nezavisnosti".

Kinkel je rekao da su od vremena rata u Bosni vrata za Beograd zatvorena u mnogim medjunarodnim organizacijama. “Beograd je ostro izolovan i ne uspeva da izadje iz te izolacije. To je ono sto im mi zaista nudimo ukoliko sa nama budu saradjivali".

Prema Kinkelovim recima, pogibija cetvorice kosovskih Albanaca i jednog srpskog policajca u borbama koje su juce obnovljene na Kosovu verovatno ce uticati na danasnji sastanak Kontakt grupe u Bonu. “Ova situacija se ne moze nastaviti", naglasio je on.

Nemacki ministar je rekao da se Kosovo, gde etnicki Albanci cine 90 odsto stanovnistva, ne moze porediti sa Bosnom. “U Bosni su postojale dve naoruzane strane. Na Kosovu imamo nenaoruzanu manjinu koja moze da se bori pesnicama, ali ne i topovima. To je velika razlika u odnosu na Bosnu. Ali, ja se plasim gerislkog rata", rekao je Kinkel.

“Svi razgovori do sada iskljucivali su vojnu akciju... to je unutrasnja stvar za Beograd. Situacija se moze promeniti ukoliko se ovo prosiri na Makedoniju", rekao je nemacki ministar inostranih poslova. Norveski ministar inostranih poslova Kurt Volebek saopstio je novinarima da ga je predsedavajuci Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Bronislav Geremek imenovao za predstavnika OEBS na danasnjem sastanku Kontakt grupe u Bonu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /