sreda, 25. mart 1998.

KOMISIJA UN ZA LJUDSKA PRAVA

Osuda brutalnosti policije i terorizma na Kosovu

Zeneva, FoNet. - Komisija Ujedinjenih nacija za ljudska prava osudila je juce brutalnost policije na Kosovu i pozvala Srbiju da omoguci nezavisnu istragu o tamosnjim dogadjajima. Kako javlja Rojters, u saopstenju Komisije takodje se osudjuje terorizam i pozivaju lideri kosovskih Albanaca da potvrde da ga “u potpunosti odbacuju".

Predstavnik Pakistana, koji je na godisnjem sastanku Komisije u Zenevi govorio u ime Organizacije islamske konferencije, nakon sto je tekst saopstenja usvojen, izneo je primedbe zbog “ozbiljnih gresaka u politickoj formulaciji". Po njegovim recima, “nedokazane tvrdnje o terorizmu", ne bi trebalo izjednaciti sa, kako je rekao, “srpskom represijom".

U saopstenju, koje je usvojeno konsenzusom, na osnovu nacrta Kontakt grupe, pozivaju se vlasti SR Jugoslavije i kosovski Albanci da pocni istinski dijalog i potvrdjuje se teritorijalni integritet SRJ. Komisija je pozvala vlasti u Beogradu da omoguce nezavisnu istragu, u koju bi bila ukljucena relevantna medjunarodna tela.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /