sreda, 25. mart 1998.

NEBOJSA VUCINIC, MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA CRNE GORE

Predlozicemo da Prevlaka ne bude ni jugoslovenska ni hrvatska

Podgorica, Beta. - Rukovodilac ekspertske grupe za Prevlaku pri ministarstvu inostranih poslova Crne Gore Nebojsa Vucinic izjavio je da ce predloziti da Prevlaka ostane “izvan teritorija" SR Jugoslavije i Hrvatske.

“Ekspertska grupa ce, ako o tome bude postignuta saglasnost na narednom sastanku, predloziti jugoslovenskoj vladi da sa tom platformom pocne pregovore sa Hrvatskom, jer u ovom slucaju kompromis mora napraviti", rekao je Vucinic za jucerasnje podgorcike “Vijesti". Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore formiralo je pre desetak dana ekspertsku grupu za resavanje granicnog spora sa Hrvatskom. Vucinic je, medjutim, rekao da, kako sada stvari stoje, “ne vidi raspolozenje kod jugoslovenske vlade da prihvati takav stav, kao ni da se uopste pokrece to pitanje".

“Oni zele da zadrze status kvo kako bi Crna Gora ostala u blokadi, ali se bojim da to Hrvatska nece dozvoliti", rekao je Vucinic. On je naglasio da je interes i Crne Gore i SR Jugoslavije da se izvrsi korekcija granice sa Hrvatskom, ali je vrlo tesko ocekivati da ce Hrvatska pristati na predlog da Prevlaka ostane izvan teritorija i jedne i druge drzave. “Njih na to opredeljuju cisto politicki razlozi, jer im je interes da nas kontrolisu", rekao je Vucinic.

Prema njegovim recima, Prevlaku je “izgubio onaj ko je prvi upotrebio silu i napao Konavle i Dubrovnik" i da nije bilo toga “sanse Jugoslavije da zadrze Prevlaku bile bi stoprocentne". Vucinic je podsetio da medjunarodnim posmatracima na Prevlaci mandat istice 15. jula i ocenio da se vrlo lako moze dogoditi da Hrvatska posle toga preuzme “puni suverenitet nad tom teritorijom". “Tada ce sve price i obecanja da ce Prevlaka biti nasa potonuti na dno Bokokotorskog zaliva", rekao je Vucinic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /