sreda, 25. mart 1998.

NA ZAJEDNICKOJ KONFERENCIJI ZA NOVINARE OBJAVLJANO

Ujedinjenje DC i Socijaldemokratije

Beograd. - Demokratski centar i Socijaldemokratija objavili su na jucerasnjoj zajednickoj konferenciji za novinare ujedinjenje u jednu partiju ciji je radni naziv Socijldemokratski centar. Konacna odluka o integraciji DC i SD bice doneta na skupstini ujedinjenja planiranoj za jun.

Najkasnije do 15. aprila glavni odbori DC i SD treba da se izjasne o ujedinjenju i dokumentima nove stranke su usvojili najvisi organi dve partije - Predsednistvo DC i Izvrsni odbor SD.

Po odrzavanju glavnih odbora formirace se Kordinaciono telo ciji je zadatak da pripremi skupstinu ujedinjenja na kojoj ce biti donete konacne odluke o programskim dokumentima i nazivu. Obe partije do skupstine ce raditi autonomno, ali ce i usaglasavati stavove o odredjenim pitanjima.

Predsednik nove stranke, prema recima Dragoslava Petrovica, potpredsednika DC, bice izabran na skupstini ujedinjenja. "Njegov izbor je stvar demokratske procedure, a Nacrtom statuta je predvidjeno vise kandidata," rekao je Petrovic ne zeleci da prejudicira ishod glasanja. Prema njegovim recima, SD i DC ce o ujedinjenju u narednih nedelju dana razgovarti sa jos devet partija za koje smatraju da su socijaldemokratske.

- Ovo je programsko ujedinjenje zasnovano na nacelima socijaldemokratije sto ce najverovatnije otvoriti proces pregrupisavanja na politickoj sceni. Plediramo na ukljucenje jos stranaka posebno manjinskih socijaldemokratske orijentacije - rekao je Branko Gligoric, predsednik Izvrsnog odbora SD.

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /