nedelja, 29. mart 1997.

Za topli obrok

Mihailo Radojicic

Sad vec ne brinemo. Crnogorski kandidat Seselj je potpredsednik srpske vlade. Sve se radi kao onda kada je sve propadalo. Svi nacionalisti u jednoj drzavi... sacinjavaju vladu. Kosovo je faktor okupljanja i nesporazuma u (velikoj) Srbiji. Faktor je zbog toga sto je “ono" unutrasnja stvar “te" drzave, a nesporazum je u tom sto se (Jugosloven) Milosevic mijesa u unutrasnje stvari “Te" druge zemlje. Dodik prelijece BiH i saradjuje sa Crnom Gorom. Republika Srpska nam je i dalje najbliza i ako nam je njena prijestonica jos dalja. Seselj je, kako smo ranije vec opisivali, pravio promocije po Crnoj Gori, a kandidovao se i uspio u Beogradu. Bulatovic se promovise po Srbiji, a kandiduje se ovde... Ocekujuci uspjeh.

Ne znam da li ste me razumjeli ali jasniji bit ne mogu jer i ovako naopako u nas sve moze.

Crnogorska parlamentarna pozicija i opozicija ne mogu ovde ni u kakvu koaliciju, cak ni da zajedno odu, tu do Tuzi. Ali kad je u pitanju Amerika (putni troskovi i devize) svi su koalicija. Vec nekoliko dana gledamo ih po Vasingtonu... i za ruke se drze sve za pare. Pola Crnogoraca bi napravili veliku Srbiju (kao sto je i prave).

I ove nedelje smo gledali na TV CG nesto iz vec istorijskog repertoara: “Kad se scase po zemlji Srbiji"... O studentskim bunama protiv srpskih dahija naknando tumacenje je pokvarilo donekle romanticnu uspomenu na te dogadjaje. Studenti idu za stogodisnjim patrijarhom da preko svetosavlja pronadju gradjansko drustvo. Tesko! O domacoj crnogorskoj proslosti niko ne zeli prikazanije. Ona je bila sjajna dok nije pukla... A kad je pukla nije za prikazivanje.

Ovde proslosti i nema. Svi smo se u njoj slagali!!! Ili smo sve slagali! - I nezavisna glasila su samo toboz tada protestovala jer su vecina njihovih “glasnogovornika" sada kod drzave. Ne placa drzava mnogo bolje ali pridaje im topli obrok... Crnogorci vole makar i podgrijano. Tako su se pritajili da nicemu komentara ne daju cak ni u korist onoga koga brane. Nijesu smjeli, niti umjeli, prokomentarisati jednu nakaradnu vijest (stranog izvora) u kojoj se kaze da je Djukanovic uz Dodika drzavnik u cije se reformske nazore moze vjerovati. Valjda bi Dodik morao doci iza Djukanovica ako idje redaktora ima medju Crnogorcima. Republika od godine ne moze biti ni par, ni barabar drzavi od deset vjekova. Precutali su i “izazov" zvanicne Tirane koja je zatrazila Kosovu status ravan statusu Crne Gore (u Jugoslaviji)... ili Republike Srpske?

Mi Kosovu zelimo sve najbolje ali nijesmo mi valjda najgori primjer (za uzor) kako nesto treba “napraviti" na brzu ruku kao Republiku Srpsku... Pa da to lici na drzavu sa stazom od deset vjekova. Obje ove vijesti su prenesene u glasilima i drzavnim i pomocnim (nezavisnim) onako “kako to drugi kazu"!

P. S. Tako to biva kad (ne)zavisni pomisle da su dobili “bitku" pa poslije boja... drzavu u trnje. SVE ZA TOPLI OBROK!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /