ponedeljak, 30. mart 1998.

IZJAVA ROBERTA GELBARDA POSLE POSETE ZAGREBU I SARAJEVU

Americka paznja usmerena na Muslimane i Hrvate u BiH

Sada, kada imamo veoma prodejtonsku, prodemokratsku vladu u RS, mnogo vise paznje s razlogom usmeravamo na Federaciju BiH, kaze americki izaslanik za Balkan

Zagreb, Beta. - Americka diplomatija se sada fokusira na Muslimansko-hrvatsku federaciju, koja mora da ucini znatno vise za ubrzanje mirovnog procesa, izjavio je u subotu u Zagrebu specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard. Nakon uspesnog razgovora sa hrvatskim predsednikom Franjom Tudjmanom, Gelbard je, kako prenose svetske agencije, podvukao da je u Republici Srpskoj formirana umerena vlada i da se sada glavne prepreke u realizaciji mirovnih sporazuma nalaze u drugom entitetu BiH.

“Sada, kada imamo veoma prodejtonsku, prodemokratsku vladu u RS, mnogo vise paznje s razlogom usmeravamo na Federaciju", izjavio je Gelbard novinarima nakon uspesnog razgovora sa Tudjmanom i potpuno neuspelog susreta sa hrvatskim clanom Predsednistva BiH Kresimirom Zubakom.

“Gospodin Zubak nije zeleo da razgovora o nekim pitanjima o kojima on i njegove kolege inace treba da razgovaraju. Zeleo je da kritikuje drugu stranu...., rekao je Gelbard i slikovito opisao da su “kompjuteri (bosanskih Hrvata) instalirani tako da samo salju, a nista ne primaju". “Verujte mi, bosanski Hrvati jos puno toga treba da urade, kao sto i Bosnjaci treba mnogo toga da urade", dodao je specijalni americki izaslanik, isticuci da obe strane moraju vise da urade da bi federacija profunkcionisala.

Gelbard u Vukovaru

Vukovar, FoNet. - Specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard razgovarao je juce u Vukovaru sa predsednikom Srpske demokratske samostalne stranke Vojislavom Stanimirovicem i predsednikom Zajednickog vijeca opstina Milosem Vojnovicem o problemima u provodjenju Erdutskog sporazuma. Kako javlja Srna, u razgovoru iza zatvoreni vrata bilo je reci i o procesu mirne reintegracije, te ucestalim incidentnim situacijama u Istocnoj Slavoniji. Razgovoru je prisustvovao i ambasador SAD u Hrvatskoj Vilijam Montgomeri.

“Iskreno govoreci, ja sam veoma umoran i frustriran zbog stalnog upiranja prsta jedne u drugu stranu i medjusobnog optuzivanja, iako obe strane ne rade ono sto bi trebalo i ne trude se da to urade u svom delokrugu", rekao je Gelbard. Ono sto sam rekao Zubaku, kao i Bosnjacima, jeste samo savet da se vise ne brinu o drugim ljudima, vec o sebi. I kada budete perfektni ili bar budete nadomak perfekcije, tada mozete da pocnete sa kritikama na tudj racun, istakao je americki diplomata.

On je, medjutim, rekao da je imao veoma uspesan razgovor sa hrvatskim predsednikom Franjom Tudjmanom i ministrom spoljnih poslova Mate Granica sa kojima je postigao saglasnost o problemu povratka izbeglica, situaciji na Kosovu i americko-hrvatskim odnosima.

Zubak prekinuo razgovor

Zagreb, Beta-AFP. - Hrvatski clan Predsednistva BiH Kresimir Zubak prekinuo je u subotu popodne u Sarajevu razgovor sa americkim izaslanikom za bivsu Jugoslaviju Robertom Gelbartom i optuzio ga da ima “unapred odredjene stavove", prenosi hrvatska agencija Hina. Zubak je izjavio novinarima posle petnaestominutnog razgovora sa Gelbardom da su “razgovori prekinuti i da to ne treba kriti".

Gelbard je optuzio Hrvate za nepostovanje Dejtonskog sporazuma i, kako je rekao Zubak, mesta za dijalog nije bilo, jer je americki izaslanik dosao u Sarajevo sa “vec odredjenim stavovima". Zubak se pozalio da je Gelbard samo iznosio “optuzbe na racun Hrvata" za nepostovanja Dejtonskog sporazuma.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /