ponedeljak, 30. mart 1998.

SEF BUGARSKE DIPLOMATIJE O KOSOVSKOM DIJALOGU

Kosovo nije samo unutrasnje pitanje SRJ

Beograd, Beta. - Sef bugarske diplomatije Nadezda Mihajlova izjavila je u subotu u Beogradu da pitanje Kosova nije samo unutrasnje pitanje SR Jugoslavije, jer se veliki broj zemalja bavi resavanjem tog pitanja. Mihajlova je novinarima nakon razgovora sa saveznim ministrom inostranih poslova novinarima rekla da je u Beograd dosla sa ciljem da pomogne da se pitanje Kosova ne pretvori i u "unutrasnji problem susednih zemalja". Ona je istakla da je svom jugoslovenskom kolegi pokusala da objasni "tezinu posledica sankcija" koje bi eventualno bile uvedene prema SR Jugoslaviji u slucaju da se ne postigne resenje za Kosovo.

Mihajlova je istakla da je sustina deklaracije, koju su ministri inostranih poslova zemalja jugoistocne Evrope usvojili na sastanku Kontakt grupe u Bonu 25. marta, da se ne sme dozvoliti da sankcije prema SRJ "ugroze i susedne zemlje". Prema njenim recima, pozicije Beograda i kosovskih Albanaca o resavanju pitanja Kosova "veoma su udaljene" i dodala da je dijalog kljuc resavanja tog problema. "U tom smislu, mi podrzavamo stav Kontakt grupe da se trazi priblizavanje stavova dve strane, sto bi omogucilo razgovor", istakla je bugarska ministarka. Mihajlova je ocenila da je u uspotavljanju dijaloga na Kosovu medjunarodna pomoc "realna".

Jugoslovesnski ministar inostranih poslova Zivadin Jovanovic novinarima je rekao da deklaracija zemalja jugositocne Evrope o Kosovu sadrzi "dobre stavove", ali da je zalaganje za posredovanje u resavanju pitanja Kosova "odstupanje" od tih principa. Deklaracija "sadrzi dobre stavove" kao sto su principi postovanja teritorijanog integriteta zemlja i osuda separatizma i terorizma, rekao je Jovanovic, ali zalaganje za posredovanjem u resavanju "jednog ovakvog unutrasnjeg pitanja predstavlja odstupanje od takvih principa". On je ocenio da se time otezava realizacija platforme koju je predlozila vlada Srbije za neposredni i bezuslkovni dijalog "unutar Srbije".

Milosevic razgovarao sa Nadezdom Mihajlovom

Beograd, Beta. - Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic primio je u subotu u Belom dvoru ministarku inostranih poslova Bugarske Nadezdu Mihajlovu, javili su beogradski mediji. Kako se navodi, Milosevic je u razgovoru rekao da bi balkanske drzave i narodi trebalo samostalno da odlucuju o svojoj buducnosti, da afirmisu zajednicke interese za ekonomski prosperitet i kulturni razvoj. U razgovoru je ucestvovao i sef jugoslovenske diplomatije Zivadin Jovanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /