ponedeljak, 30. mart 1998.

INTERVJU “NASE BORBE": FATOS NANO, PREMIJER ALBANIJE

Kosovo republika, bez prava na otcepljenje

Kosovo treba da ima status kao Crna Gora u Jugoslaviji, da ima svoj parlament, vladu, nezavisno sudstvo, civilno drustvo i institucije koje ce jednako tretirati sve njene gradjane. Kosovo ne bi imalo pravo na otcepljenje, ali bi imalo mogucnost za otvaranje i integracije sa zemljama u regionu, rekao je Nano

Fatos Nano

Bon. - “Albanija ne moze da, umesto kosovskih Albanaca, sedne za pregovaracki sto i razgovara sa Beogradom. Ja bih voleo da Albance sa Kosova vidim jedinstvene u zahtevima za resavanje tog pitanja", kaze premijer Albanije Fatos Nano, u intervjuu za “Nasu Borbu", dva dana posle sastanka Kontakt grupe u Bonu. Kao preduslov za otpocinjanje pravog dijaloga, Nano navodi povlacenje policije i vojske sa Kosova, kao i prestanak upotrebe sile prema kosovskim Albancima.

- Navodna borba protiv terorizma nikako ne moze da bude izgovor ili alibi da se ne pocne dijalog.Cetiri nedelje, koliko je Kontakt grupa dala Milosevicu da otpocne ozbiljan dijalog, nikako se ne mogu smatrati nekom vrstom vakuuma, vec je to period testiranja koliko je zapravo Milosevic spreman da pribegne resavanju problema. Najavljene sankcije i dalje ostaju kao pretnja nad glavom Milosevicu. One ce biti aktivirane, ukoliko se tako proceni - kaze Nano.

“Nasa Borba": Mozete li konkretno da nam kazete za koju se opciju resavanja kosovskog problema zalaze Albanija?

Fatos Nano: Za republiku minus. To znaci da Kosovo treba da ima status kakav ima Crna Gora u sastavu Jugoslavije. Treba da ima svoj parlament, vladu, nezavisno sudstvo, svoje civilno drustvo i institucije koje ce jednako tretirati sve njene gradjane. Dakle Albanci, Srbi, Crnogorci i svi ostali gradjani Jugoslavije treba da budu ravnopravni. “Minus" znaci da Kosovo ne bi imalo pravo na otcepljenje, ali bi imalo mogucnost za otvaranje i integracije sa zemljama u regionu, dakle i Albanijom, i posebno sa integrativnim procesima u demokratskoj Evropi. Ovakav predlog smo izneli i svim zapadnim partnerima sa kojima smo ovih dana razgovarali u Bonu. Oni su predlog saslusali i ocenili ga - realnim.

Koalicija sa Seseljem najgori potez

NB: Vama je sigurno poznato da je Milosevic, odnosno da su socijalisti, na republickom nivou, usli u koaliciju sa radikalima Vojislava Seselja. Kako ce se to, prema Vasem misljenju, odraziti na buducu saradnju Jugoslavije sa medjunarodnom zajednicom?

F.N.: Tokom sastanka predstavnika zemalja Kontakt grupe, ali i ostalih ucesnika, taj potez Milosevica je ocenjen kao jedan od najgorih koje je mogao da preduzme u ovom trenutku. Sa Seseljem u koaliciji nece biti moguce da se Jugoslavija vrati u medjunarodnu zajednicu. To sto je uradio Milosevic moze da se ocenjuje kao samoubistvo.

NB: Tokom sastanka u Bonu, provejavao je jasan stav da Milosevic nije ispunio ono sto je Kontakt grupa zahtevala od njega na sastanku u Londonu. Kako ocenjujete Milosevicevo protivljenje zahtevima medjunarodne zajednice?

F. N.: Za ovakvo ponasanje mi u Albaniji kazemo: “Sece granu na kojoj sedi", a u medjunarodnim okvirima to se zove bumerang. Dakle, Milosevic svesno skracuje svoj politicki vek. To je dobro, jer mislim da u buducnosti koja je vec pocela nece vise biti naredbodavaca za primenu sile i ubijanje civila - pogotovo ne druge nacionalnosti. Ubedjen sam da ce svi vrsiti jak pritisak na Srbiju i Jugoslaviju, koja je inace i dalje pod sankcijama, da ljudi ne odu od Milosevica ka Seselju, nego da slede druge koji znaju da izgrade zajednicki zivot i otvoreno drustvo koje ce biti integrisano u medjunarodne tokove.

NB: Vi ste nedavno zatrazili od NATO da instalira svoje trupe na granici sa Jugoslavijom. Sta to znaci?

F. N.: Ovaj zahtev nije predstavljen u zvanicnoj formi. Ni NATO ga nije shvatio kao zvanican zahtev. Mi smo ukljuceni u neku vrstu individualnog partnerstva sa NATO savezom, koji se trenutno aktivira i daje plodove u sklopu resavanja kosovske krize. Ta saradnja ce nam omoguciti da albanska vojska vrlo brzo bude na nivou standarda ostalih vojnih snaga u NATO savezu.

NB: U jugoslovenskim krugovima, pogotovo u medijima, dosta cesto se govori o tome da je Albanija zemlja “koja naoruzava albanske teroriste na Kosovu" i da ih “trenira za teroristicke akcije". Mnogi tvrde da se sverc oruzja nastavlja, o cemu je govorio i ruski ministar inostranih poslova Jevgenij Primakov.

F. N.: Tacno je da je u Albaniji bilo raznih kriminalaca. Nakon izbora, medjutim, mi smo razoruzali sve politicke lidere u Albaniji, gde spadaju i nacionalisti i teroristi. U Albaniji se preganjaju svi moguci teroristi i kriminalci, posebno medjunarodni. Znate, mi u Albaniji kazemo da “nema sume bez svinja", ali odgovorno mogu da tvrdim da Albanija nije zemlja terorista. Dakle, po tom pitanju Albanija se polako vraca u sastav evropskih zemalja u kojima se kriminal ganja ne samo sopstvenim snagama, nego i uz pomoc medjunarodnih eksperata.

NB: Kako sa danasnje perspektive gledate na Kritski samit, kojem su drzavni mediji u Srbiji dali istorijski znacaj?

F. N.: Neki mediji u Srbiji nastavljaju da “ubijaju" slicno rezimu. Ja sam bio jedan od prvih koji je Milosevicu jasno predocio sve njegove zablude. Trazio sam da se prestane sa nasiljem i lazima. Njegov odgovor je, kao sto vidite, krvavo ubijanje Albanaca. To, naravno, ne znaci da i albanski premijer treba da potpadne pod tu psihozu. Na Balkanu je previse krvi. Mi smo evropski narodi i tako treba da se ponasamo.

Bahri Cani

Da li ce Albanija intervenisati?

NB: Tokom nedavnog boravka u Svedskoj, ministar inostranih poslova Albanije Paskal Milo, izjavio je da Albanija mora da bude spremna na eventualni napad. Da li ce Albanija intervenisati ukoliko dodje do otvorenog rata i da li moze da ostane po strani?

F.N.: To nije pitanje o kojem Albanija moze samostalno da odluci ili koje sama treba da prebrodi. Zbog takvih i slicnih razloga se nalazimo i u Bonu. Zbog toga cemo biti i u Briselu. Onima koji ubijaju Albance na Kosovu i razmisljaju kako da “ubiju" i Balkan, sigurno nece biti lako. Treba da shvate da nema drugog resenje sem da se integrisu u evropske tokove.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /