ponedeljak, 30. mart 1998.

MILOSEVIC U INTERVJUU POLJSKOJ TELEVIZIJI ZATRAZIO DA SRJ BUDE VRACENA U OEBS

Povratak u OEBS uslov za resavanje problema na Kosovu

Varsava, Beta. - Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic zahteva povratak Jugoslavije u OEBS kao uslov za preduzimanje mera za resavanje problema na Kosovu, navodi se u specijalnom prilogu koji je u subotu emitovan u okviru dnevnika Poljske televizije. “Izbaceni smo iz OEBS, iako smo bili jedan od njenih osnivaca. Kao sto znate, tu organizaciju obavezuje konsenzus. Moramo, prema tome, biti sto pre vraceni u OEBS", rekao je predsednik Milosevic specijalnom izvestacu poljske TV.

Za sada nije poznato da li ce ovaj intervju predsednika Milosevica, cije krace delove poljska televizija prikazuje vec drugo vece, biti emitovan u celini. Sef poljske diplomatije i predsedavajuci OEBS-a Bronislav Geremek izjavio je posle posete Beogradu da su “srpski politicari ocekivali znatno ostriji ton u izjavi sa sastanka Kontakt grupe u Bonu" i da, “posto do toga nije doslo, sada pokusavaju da iskoriste ovaj trenutak slabosti Zapada".

On je ocenio da dijaloga izmedju Srba i Albanaca nema, jer Beograd ne zeli prisustvo stranih posrednika za pregovarackim stolom. “Gospodin Milosevic je uveren da je, kako mi je rekao, jedan od tvoraca sporazuma u Dejtonu, a da za taj sporazum nista nije dobio. I zato sada zeli da prvo postigne odgovarajucu cenu, a onda ce doneti odluke kakve od njega Evropa i Zapad ocekuju", naveo je Geremek i dodao da Milosevic, vodeci svoju igru, nije svestan da njena posledica moze biti rat na Balkanu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /