ponedeljak, 30. mart 1998.

TP “SRBIJA" NAJVECI TRGOVINSKI LANAC U CENTRALNOJ SRBIJI U KOLAPSU

Dugovi, prazni rafovi i visak zaposlenih

Zaposleni tvrde da je robna kuca u centru grada namerno unistavana da bi “C marketu" bila izdata u zakup u bescenje

Kragujevac. - Dugogodisnja poslovna agonija TP “Srbija" izKragujevca po svemu sudeci priblizava se kraju koji ce najverovatnije oznaciti definitivnu propast jos jednog sumadijskog privrednog giganta. Oko 1.200 radnika ove trgovinske firme - najvece te vrste u centralnoj Srbiji - koji vec danima protestuju, pokusavaju doduse da spasu stose spasti moze. Cini se ipak da biju unapred izgubljenu bitku, jer, sve je ocitije da ovaj potonuli trgovinski lanac - pritisnut gubicima, dugovima, praznim rafovima i viskom zaposlenih - ne moze vise da se nosi sa sve agilnijim privatnim sektorom. U prilog ovome i cinjenica da je od “Srbije" ruke digla i ovdasnja, doskoro zainteresovana, gradska skupstina ciji su celnici shvatili da bi spasavanje ovog trgovinskog preduzeca bilo - sizifovski posao.

Prepusteni sami sebi radnici i Nezavisni sindikat Srbije nameravaju ovih dana da sprece, kako sami isticu, nelegalnu raspodelu prodavnica i lokala ove firme. Skupstina i Upravni odbor TP “Srbija" sacinili su naime odavno interventi program za prevazilazenje teske situacije u preduzecu, kojim je predvidjeno da se prodavnice, samoposluge i dragstori firme daju u zakup zaposlenima. Licitaciju na kojoj je trebalo da se zavrsi ovaj posao sprecila je grupa radnika “Srbije" tvrdeci da je receni interventni program u stvari - program za spas celnika firme.

Na prekjucerasnjem protestnom skupu zaposlenih Zorka Stanic, clan Odbora NZ TP “Srbije" naglasila je da radnici nece dozvoliti da novim metodama pljacke preduzece tone u sve dublju propast. Jer, prema njenim recima, i ranije je u ovom preduzecu bilo slicnih “spasonosnih mera", od kojih su jedinu korist imali rukovodioci ali ne i radnici. Ona je tom prilikom rekla da je cilj direktora da unisti preduzece s izuzetnim potencijalom da bi ga kasnije otkupili u bescenje.

Direktor “Srbije" Zvonko Milenkovic istakao je na prekjucerasnjem skupu da predlozene interventne mere imaju za cilj ocuvanje drustvene imovine do transformacije firme u holding preduzece sto treba da omoguci izlazak iz krize.

- Na licitaciji mozete da ucestvujete svi - porucio je Milenkovic radnicima a oni su mu uzvratili pitanjem: “Kako kad godinama nemamo ni za hleb?"

- Svi ovde znaju da se nasi objekti koriste u privatne svrhe a nista se ne preduzima da se to spreci. Namerno je unistena robna kuca u centru grada da bi zbog loseg poslovanja bila izdata u zakup “C marketu" u bescenje. Sada oni na istom mestu i u istom poslu prave veliki profit. Slicna je situacija i s drugim objektima i mi verujemo da na tome neko dobro zaradjuje - culo se na prekjucerasnjem protestnom skupu radnika TP “Srbija".

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /